Diyagram çizme yönteminin 7. sınıf öğrencilerinin aritmetiksel ve cebirsel problem çözme başarılarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of diagram drawing method on arithmetic and algebraic problem-solving success of 7th grade students
- Tez No: 823615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, Problem Çözme Stratejileri, Aritmetik, Cebir, Diyagram, Problem-Solving, Problem-Solving Strategies, Arithmetic, Algebra, Diagram
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmada, diyagram çizme yönteminin 7. sınıf öğrencilerinin aritmetiksel ve cebirsel problem çözme başarısına etkisi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda tasarlanan çalışma“Diyagram çizme yöntemi 7. sınıf öğrencilerinin sözel problem çözme becerisini geliştirmekte midir?”sorusuna yanıt aramaktadır. Araştırmada karma araştırma desenlerinden açımlayıcı karma desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu bir devlet okulunun yedinci sınıfında eğitim gören 25 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri sözel problem testi (SPT), sözel problem + diyagram testi (SP+DT) ve yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Problem testlerinde 5 aritmetiksel, 7 cebirsel yapıda olmak üzere toplam 12 adet sözel problem kullanılmıştır. Çalışma grubuna diyagram çizme ve denklem çözme özelinde herhangi bir öğretim yapılmadan önce birer hafta arayla ön test SP+DT ve ön test SPT uygulamaları yapılmıştır. Ön test uygulamalarının ardından yaklaşık 20 ders saati süren diyagram çizme yöntemini kullanarak problem çözme öğretimi yapılmıştır. Öğretimin ardından son test SP+DT ve son test SPT uygulamaları birer hafta arayla gerçekleştirmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, ön ve son testler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Diyagram çizme yönteminin problem çözme başarısını arttırdığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin problem testlerindeki hata analizleri de yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre diyagram çizme yöntemi problem çözmede yapılan hataları azaltmaktadır. Yapılan mülakatlar diyagram çizme yönteminin problem çözme başarısını arttırmada ve problem çözme esnasında yapılan hataları azaltmada etkili bir araç olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak, diyagram çizme yönteminin öğrenme ortamlarında ve ders kitaplarında yer verilmesi gerektiği, bu stratejisinin etkin bir biçimde kullanılabilmesi için ilkokulun ilk kademelerinden itibaren yer alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the diagram drawing method on the arithmetic and algebraic problem solving success of 7th grade students was examined. The study, which was designed for this purpose,“Does the method of drawing diagrams improve the verbal problem-solving skills of 7th grade students?”seeks an answer to the question. Explanatory mixed design, one of the mixed research designs, was used in the research. The study group consisted of 25 students studying in the seventh grade of a public school. The data of the research were collected by verbal problem test (SPT), verbal problem + diagram test (SP+DT) and semi-structured interviews. A total of 12 verbal problems, 5 of which are in arithmetic and 7 in algebraic structure, were used in the problem tests. Before any teaching about drawing diagrams and solving equations was given to the study group, pre-test SP+DT and pre-test SPT applications were made one week apart. After the pre-test applications, problem solving teaching was carried out using the diagram drawing method, which lasted approximately 20 lesson hours. After the teaching, the post-test SP+DT and post-test SPT applications were carried out with one-week intervals. According to the findings of the study, a statistically significant difference was found between the pre-test and post-test. It has been determined that the method of drawing diagram increases the success of problem solving. Error analyzes of students' problem tests were also made. According to the analysis results, the method of drawing diagram reduces the mistakes made in problem solving. Interviews have shown that the diagram drawing method is an effective tool in increasing the success of problem solving and reducing the mistakes made during problem solving. Based on the results of the research, it is suggested that the method of drawing diagrams should be included in learning environments and textbooks, and that it should be included in the first stages of primary school in order to use this strategy effectively.