Akdeniz'in stratejik geçitleri ve su yolları
Strategic transitions and waterways of the Mediterranean
  1. Tez No: 823816
  2. Yazar: FATİH KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALİ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Akdeniz Havzası, Cebelitarık Boğazı, Messina Boğazı, Süveyş Kanalı, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, Korint kanalı, Transportation, Mediterranean Basin, Strait of Gibraltar, Strait of Messina, Suez Canal, Bosphorus Strait, Dardanelles, Corinth Canal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Havzası Coğrafyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanlar geçmişten günümüze çeşitli amaçlarla bulundukları yerlerden daha uzak yerlere ulaşmak için ulaşım sistemlerini hem kullanmış hem geliştirmişlerdir. Deniz ticaretinin diğer ulaşım türlerine göre daha uygun olması, daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip bulunması vb. faktörlerden dolayı dünya ticaretinde önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Dünya ticaretinin yaklaşık %90'nının denizler üzerinden gerçekleştirilmesi deniz yollarının önemini artırmaktadır. Bu nedenle dünya üzerinde doğal veya yapay yollardan açılmış olan önemli denizyolu geçitleri olarak nitelendirilen boğaz ve kanallar jeopolitik, jeostratejik ve jeoekonomik açıdan oldukça önemli bir role sahiptir. Bu araştırmanın amacı ise Akdeniz'de jeopolitik, jeostratejik ve jeoekonomik öneme sahip bulunan Cebelitarık Boğazı, Messina Boğazı, Süveyş Kanalı, Korint Kanalı, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazının önemlerinin ortaya konulmasını amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan doküman analizinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Akdeniz'in (Cebelitarık Boğazı, Messina Boğazı, Süveyş Kanalı, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı) stratejik suyolları ve geçitlerinin bölgesel ve küresel boyuttaki jeopolitik katkısı geçmişte olduğu gibi bugün de artarak önemini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
From past to present, people have developed transportation systems to reach farther places from where they are for various purposes. The fact that maritime trade is more convenient than other types of transportation, has a higher load carrying capacity, etc. It has an important place in world trade due to factors. The fact that approximately 90% of world trade is carried out over the seas increases the importance of sea routes. For this reason, the straits and canals, which are considered as important seaway passages opened by natural or artificial ways, have a very important role in geopolitical, geostrategic and geoeconomic terms. The purpose of this research is to reveal the importance of the Strait of Gibraltar, the Strait of Messina, the Suez Canal, the Corinth Canal, the Bosphorus and the Dardanelles, which have geopolitical, geostrategic and geoeconomic importance in the Mediterranean. In the research, document analysis, which is one of the qualitative research methods, was used. According to the findings, the regional and global geopolitical contribution of the strategic waterways and passages of the Mediterranean (the Strait of Gibraltar, the Strait of Messina, the Suez Canal, the Bosphorus and the Dardanelles) maintains its importance today, as it was in the past.