Çırak Mektepleri mecmuası (Transkripsiyon-fihrist)
Çirak Mektepleri magazine (Transcription-index)
- Tez No: 823963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN GÜLLÜDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Appirentice Schools, Journal, Public Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada 1918-1919 yıllarındaki çıraklık eğitiminin yanısıra, ekonomi, ticaret, sanat, eğitim ve terbiye gibi birçok konuyu ihtiva eden“Çırak Mektepleri Mecmuası”adlı eserin transkripsiyonu yapılmış ve bir fihrist hazırlanmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İncelenen eser hakkında genel bilgiler Giriş bölümünde verilmiştir. Birinci bölümde Çırak Mektepleri dergisi, dergi ve dergiciliğin gelişimi, Osmanlı esnaf teşkilatında çıraklık, çıraklık okulları ve çırak okullarında eğitimin nasıl verildiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde eserin basit transkripsiyonu yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise eserde yer alan metinlerle ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir. Metinde anlamı bilinmeyen kelimelerle ilgili bir de sözlük hazırlanmıştır. Anahtar Kavramlar: Çırak Okulları, Halk Eğitim, Mecmua
Özet (Çeviri)
In this study, the work called“Çırak Mektepleri Mecmuası”which includes many subjects such as economy, trade, art, education and training, as well as apprenticeship training in 1918-1919, was transcribed and an index was prepared. This study consists of three parts. General information about the studied work is given in the Introduction section. In the first chapter, there is information about the Apprentice Schools magazine, the magazine and the development of journalism, apprenticeship in the Ottoman craftsmen organization, how education was given in apprenticeship schools and apprentice schools. In the second part, the simple transcription of the work was done. In the third part, evaluations about the texts in the work are given. A dictionary has also been prepared for words whose meaning is unknown in the text.