Topluluk önünde konuşma becerisinin mesleklere göre incelenmesi
The examination of public speaking skills according toprofessions
  1. Tez No: 824026
  2. Yazar: CEYDA GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TOPÇUOĞLU ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Konuşma Becerisi, Meslek Grupları, Meslek, Topluluk Önünde Konuşma Becerisi, Communication, Occupational Groups, Profession, Public Speaking Skills, Speaking Skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı bireylerin topluluk önünde konuşma becerilerini mesleklere göre incelemektir. Çalışmanın temel problemi“Araştırmaya katılan çalışma grubunun mesleklerine göre topluluk önünde konuşma becerilerine ilişkin görüşleri nelerdir?”sorusu oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubunu Kütahya'da yaşayan, farklı meslek gruplarında çalışan katılımcılar oluşturmaktadır. Bu kapsamda toplam 40 katılımcı olmak üzere 10 avukat, 10 öğretmen, 10 mühendis, 10 şirket çalışanı çalışmada yer almıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu sorularından elde edilen verilerin analizi sürecinde içerik analizinden faydalanılmıştır. Elde edilen verilerin sonuçları tablolaştırılarak frekans ve yüzdelikler belirlenmiş, belirlenen temalar çerçevesinde yorumlanmıştır. Çalışmada öğretmen, avukat, mühendis, şirket çalışanı meslek gruplarında çalışan katılımcıların mesleklerine olumlu katkılar sağladığı için topluluk önünde konuşma becerisinin geliştirilmesine ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the public speaking skills of individuals according to their professions. The main argument of the study poses the question“What are the perceptions of the study group participating in the research on the matter of public speaking skills according to their professions?”“Case study”, one of the qualitative research methods is used in the study. Participants accommodating in Kutahya, working in different occupational groups make up the study group. In this context, forty participants in total took part in the study including ten lawyers, ten teachers, ten engineers, and ten company employees. Data were collected with a semi-structured interview form. In the analysis process of this data, collected from the questions in semi-structured interview form, content analysis method was used. By tabulating the data gathered, frequencies and percentages were determined and interpreted within the framework of determined themes. In the study, it is concluded that participants working in the occupational groups of teachers, lawyers, engineers, and company employees need to improve their public speaking skills as it contributes positively to their profession.