Bir mobilya satış mağazasında showroom iç mekân düzenlemesini etkileyen kriterlerin belirlenmesi (Vivense Afyon Showroom alanları örneği)
Determining the criteria that affects the arrangement of the showroom in a furniture store (Vivense Afyon Showroom example)
  1. Tez No: 824072
  2. Yazar: MELİKE ZENCİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SARIKAHYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç mekân, iç mekân tasarımı, showroom tasarımı, kullanıcı tercihleri, mağaza atmosferi, Interior, interior design, showroom design, user preferences, store atmosphere
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez çalışmasında bir mobilya satış mağazasında showroom iç mekân düzenlenmesini etkileyen kriterlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Afyonkarahisar'da bulunan Vivense showroom iç mekânları incelenmek için seçilmiştir. Kaynak incelemeleri sonucunda 28 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Vivense mağazasını ziyaret eden 300 katılımcıya uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan ankette 15 soru likert ölçeği doğrultusunda (Kesinlikle katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Kesinlikle katılmıyorum) hazırlanmıştır. Ankette katılımcıların cinsiyet, yaş ve öğrenim durumu gibi demografik özelliklerini belirlemeyi amaçlayan kapalı uçlu sorulara yer verilmiştir. Katılımcıların ankete ilişkin verdikleri cevaplar; faktör analizi, güvenirlik analizi, yüzde değerleri, KMO testi, Bartlett testi ve korelasyon analiz yöntemleri ile çözümlenmiştir. Bu sonuçlarla elde edilen mağaza tasarımıyla oluşturulmuş mobilya mağaza ortamlarının müşteride olumlu yönde etkiler bıraktığı ve memnuniyet oluşturduğu belirlenmiştir. Vivense mağazasının kurumsal yapısı ve mağaza tasarımına dikkat edilerek tasarlanması, müşterilerin alışverişlerini olumlu anlamda etkilemiştir. Oluşturulan birbirinden farklı mekânlar mobilyalar ile tasarlandıklarında iç mekân tasarım unsurları ile mekânların şekillenmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the criteria affecting the interior arrangement of the showroom in a furniture store. For this purpose, the interiors of the Vivense showroom in Afyonkarahisar were chosen to be examined. As a result of the literature review, a questionnaire consisting of 28 questions was prepared. It was applied to 300 participants who visited the Vivense store. In the questionnaire used as a data collection tool, 15 questions were prepared in accordance with the Likert scale (Strongly Agree, Agree, Undecided, Disagree, Strongly Disagree). Closed-ended questions aiming to determine the demographic characteristics of the participants such as gender, age and educational status were included in the survey. Responses of the participants regarding the survey; factor analysis, reliability analysis, percentage values, KMO test, Bartlett test and correlation analysis methods. It has been determined that the furniture store environments created with the store design obtained with these results have positive effects on the customers and create satisfaction. The design of the Vivense store by paying attention to the corporate structure and store design has positively affected the shopping of the customers. When the different spaces created are designed with furniture, interior design elements have enabled the spaces to be shaped.