Synthesis and dilute solution properties of polyacenaphthylene
Asenaftilen?in sentezi ve çözelti özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 8241
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAVAŞ KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Âcenaphthyl ene, polyacenaphthylene, dilute solution properties, unperturbed chain dimension. 40S.04.02 Polymer Chemistry xv
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET ASENAFTİLEN^İN SENTEZİ VE ÇÖZELTİ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ GÖKSEL, Cemi 1 e Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Savaş Küçükyavuz Şubat, 1990.5S sayfa Bu çalışmada, poli asenaf ti1en, iki ayrı metotla, radyasyonla başlatılarak ve ısı sal kütle polimerizasyonu ile sentezlendi ve bu örneklerin çözelti özellikleri incelendi. Pol i asenaf til en zinciri üzerinde yinelenen aromatic halkalar bulunan bir yapıdır. Zincir hareketinin az oluşu ve aromatik halkaların neden olduğu sterik etkiler sonucunda zincirin, rijit olması beklenmektedir. Molekül ağırlığı, intrinsik viskozite ilişkisi ve bozulmamış boyutlar, teta çözücü olarak 1,2-dikloroetan ve iyi çözücü olarak kloroform ve toluende incelendi. Zincirlerin bükülebilirliği, nicel olarak karakteristik oran, C =18. 0, ve sterik faktör,alfa = 3. 0, hesaplanarak belirlendi. Sonuçlara göre, poliasenaftilen' in yarı -rijit bir polimer olduğu yargısına ulaşı1 mıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND DILUTE SOLUTION PROPERTIES OF POLYACENAPHTHYLENE GÖKSEL, Cemi 1 e M. S in Chemistry Super vi sor : Assoc. Prof. Dr. Savaş KÜÇÜKYAVUZ February 1990, 55 pages In t. hi s study, polyacenaphthylene was obtained by radiation induced and 'thermal bulk polymerizations. The backbone of polyacenaphthylene chain is a part of cyclic repeating unit. Due to the locked linkages and the steri c hindrance of large aromatic ring, it is expected to be a stiff chain. Dilute solution properties of it were studied. Relationships for molecular weight dependence of intrinsic viscosity and an unperturbed dimension were determined in both theta as 1,2-dichloroethane and in good solvents as toluene and chloroform. The chain rigidity was quantitatively calculated by the characteristic ratio, C, and steric factor,c..These values were found as C = 18. O and a=3. 0 respectively at theta conditon. Therefore, it was concluded that polyacenaphthylene is a semi- rigid chain. iii