Adsorption properties of ferrierite and silicalite
  1. Tez No: 8242
  2. Yazar: HALİM KARSLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ferrierit, Silikalit, Adsorpsiyon Bilim
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
FERRÎERİTİN VE SİLİKALİTİN ADSORPSİYON ÖZELLİKLERİ KARSLI, Halim Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof.Dr.Hayrettin YÜCEL Assoc. Prof.Dr. Al i ÇULFAZ Ocak 1990, 78 sayfa ÖZET Bu çalışmada, hidrojen ferrieritin ve silicalitin adsorpsiyon özellikleri bazı moleküller kullanılarak gravimetrik metod ile incelenmiştir. Su, propan, hekzan, p-ksilen, m-ksilen, p-ksilen ve metanolun 25 C sıcaklıkta hidrojen ferrierit üzerinde denge adsorpsiyon kapasiteleri sırası ile şöyle bulunmuştur: 0.0920, 0.0754, 0.0693, 0.0407, 0.-0328, 0.0594 ve 0.0950 g/g. İncelenen sistemlerin çoğunda, sistemin dengeye ulaşması 6 saatden 450 saate kadar değişen uzun zaman aralıkları aldığı gözlenmiştir. Aynı şekilde 25 C sıcaklıkta silikalit üzerinde de su, hekzan, benzene, 0-kslien, m-ksilen, p-ksilen ve etilbenzene nin denge adsorpsiyon kapasiteleri sırası ile şöyle elde edil- -v-mistir: 0.0474, 0.1249, 0.1260, 0.1540, 0.1528, 0.1551 ve 0.1198 g/g. Ayrıca silikalit üzerinde çalışılan bazı sistemler için kinetik veriler de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ADSORPTION PROPERTIES OF FERRIERITE AND SILICALITE KARSLI, Halim M.S. in Chemical Engineering Supervisor : Prof.Dr. Hayrettin YÜCEL Co-Supervisor : Assoc, Prof, Dr. Al i ÇULFAZ January 1990, 78 pages ABSTRACT In this study, the sorption properties of hydrogen ferrierite and silicalite for some probe molecules have been studied by gravimetric method using an electrobalance. The equilibrium sorption capacities of water, propane, hexane, 0-xylene, m-xylene, p-xylene and methanol were found to be 0.0920, 0.0754, 0.0693, 0.0407, 0.0328, 0.0594 and 0.0950 g/g respectively in hydrogen ferrierite at 25 C. The time taken for eqilibrium to reach for the most of the systems studied were very long, varying from 6 h to 450 h. On silicalite, equilibrium sorption capacities of water, hexane, benzene, 0-xylene, m-xylene, p-xylene and ethylbenzene were obtained as 0.0474, 0.1249, 0.1260, 0.1540, 0.1528, -1X1-