Yetişkin eğitimi merkezlerinde çalışan eğitmenlerin dijital teknoloji kullanım ve eğitim programı okuryazarlık düzeyi algıları
Perceptions of digital technology use and curriculum literacy level of instructors working in adult education centers
- Tez No: 824270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİHRİBAN BETÜL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programı okuryazarlığı, eğitimde teknoloji kullanımı, yetişkin eğitimi, Curriculum literacy, instructional technology, adult education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada, yetişkin eğitiminde görev alan eğitmenlerin, Eğitim Programı Okuryazarlığı (EPOY) düzeylerine yönelik algıları ile Eğitimde Dijital Teknoloji Kullanımı (EDTK) düzeyleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırmada aynı zamanda yetişkin eğitimi merkezlerinde çalışan eğitmenlerin EPOY düzeylerine yönelik algılarının ve EDTK düzeylerinin yaş, eğitim verilen alan, mesleki deneyim, pedagojik formasyon bilgisine sahip olma, daha önce öğretim tasarımı veya program geliştirme dersi almış olma gibi değişkenlere göre farklılaşma durumu da araştırılmıştır. Araştırmadaki veriler 2022-2023 eğitim öğretim yılında, İstanbul'un 35 ilçesinde bulunan MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren yetişkin eğitim merkezlerinde, farklı branşlarda görev yapan eğitmenlerden çevrim içi ortamda toplanmıştır. Elde edilen verilerden EPOY ölçeğini dolduran 682 kişi ve EDTK ölçeğini dolduran 703 kişinin bilgileri SPSS 21 ortamına işlenmiştir. Her iki ölçeği de belirlenen kriterlere göre dolduran 629 kişinin verisi araştırma sorularındaki analizlere dahil edilerek normallik analizleri, betimsel ve istatistiksel analizleri yapılmıştır. Normallik analizlerinden elde edilen bulgulara dayalı olarak veriler üzerinde Pearson korelasyon analizleri, Spearman Sıra Farkları Korelasyon analizleri, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis testleri, varyans analizini tamamlayıcı hesaplar (Tamhane T2) ve Mann Whitney U testleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre örneklem grubundaki eğitmenler, eğitim öğretim süreçlerinde dijital teknolojilerin kullanımına sık sık başvurmaktadırlar. Bununla beraber eğitmenler dijital teknolojileri en fazla“mesleki gelişim”amaçlı kullanırlarken en az ise“ölçme ve değerlendirme”amaçlı kullanmaktadırlar. Eğitmenlerin yaşları ile EDTK düzeyleri ve EPOY algılarına yönelik düzeyleri arasında negatif yönde zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Eğitmenlerin genel olarak eğitim programı okuryazarlık düzeylerine yönelik algıları yüksek olmakla birlikte EPOY'na yönelik algıları, EDTK düzeylerine benzer şekilde ders verdikleri alan ve sahip oldukları akademik bilgi ve birikime göre farklılaşmaktadır. Araştırma doğrultusunda eğitmenlerin EDTK düzeyleri ile EPOY algılarına yönelik düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ve zayıf bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır (r=,313). Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak, yetişkin eğitiminde görev alan eğitmenlerin, verimli hizmet içi eğitimler ile eğitim programı okuryazarlık düzeylerinin geliştirilmesi ve eğitimde dijital teknoloji kullanımına yönelik yetişkin eğitimi perspektifinde hazırlanan destekleyici gelişim ortamları oluşturulması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between adult education instructors' perceptions of their Curriculum Literacy levels and their Digital Technology Use in Education levels is examined. The study also investigated whether the perceptions of the instructors working in adult education centers towards their EPOY levels and their EDTK levels differed according to variables such as age, field of education, professional experience, having pedagogical formation knowledge, having taken instructional design or curriculum development courses before. The data in the study were collected online from instructors working in different branches in adult education centers operating under the General Directorate of Lifelong Learning of the Ministry of National Education in 35 districts of Istanbul in the 2022-2023 academic year. Among the data obtained, the information of 682 people who filled out the EPOY scale and 703 people who filled out the EDTK scale were processed in SPSS 21. The data of 629 people who completed both scales according to the specified criteria were included in the analyses in the research questions and normality, descriptive and İstatistikal analyses were performed. Based on the findings obtained from normality analyses, Pearson correlation analyses, Spearman Rank Difference Correlation analyses, one-way analysis of variance (ANOVA), Kruskal Wallis tests, complementary calculations (Tamhane T2) and Mann Whitney U tests were performed on the data. According to the results of the research, the instructors in the sample group frequently use digital technologies in their education and training processes. However, they use digital technologies mostly for“professional development”purposes and least for“assessment and evaluation”purposes. There is a weak negative correlation between the age of the instructors and their levels of EDTK and EPOY perceptions. Although the instructors' perceptions of curriculum literacy levels are high in general, their perceptions of EPOY differ according to the field they teach and the academic knowledge and experience they have, similar to their EDLTK levels. In line with the research, it was concluded that there was a positive, significant and weak relationship between the instructors' levels of EDTK and their perceptions of EPOY (r=,313). Based on the results of the study, it is thought that trainers working in adult education should improve their curriculum literacy levels with efficient in-service trainings and create supportive development environments prepared in the perspective of adult education for the use of digital technology in education.