Gençlerin haber sitelerini kullanımı ve bilimsel okuryazarlık ilişkisi
The relation between youth's use of news websites and scientific literacy
  1. Tez No: 824273
  2. Yazar: SAMAH MOHAMED MAHMOUD ABDELFATTAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YALÇIN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Science, Scientific Literacy, Science Journalism, News, News Websites
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada Mısırlı gençlerin haber siteleri kullanımı ile bilimsel okuryazarlığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada bilimsel okuryazarlık kavramı, tarihsel gelişimi, özellikleri, hedef kitleleri, türleri, önemi, yaygınlaştırma engelleri ve geliştirilmesi için yapılması gerekenler ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca bilim medyası kavramı, özellikleri, işlevleri ve amaçları ele alınmıştır. Ayrıca bilim gazeteciliğin kavramı, konuları, önemi ve tarihsel gelişimi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışma, bilim gazeteciliği ile toplum arasındaki ilişkiyi, bilim gazeteciliğinin önündeki engelleri ve bilim gazeteciliğini geliştirilmesinin yolları tartışmıştır. Bu çalışmanın uygulama bölümünde Mısırlı gençler arasındaki bilimsel okuryazarlık düzeyini, gençlerin haber sitelerini takip etme oranlarını, bilimsel okuryazarlık kavramını kavrayışı, haber siteleri bilimsel eğitimde rolünü belirlemeye çalışmıştır. Uygulamadan elde edilen sonuçlar şu şekilde sıralanmıştır: Araştırmaya katılanların %43,3'ü haber sitelerini takip etmektedir. Katılımcıların %49,3 bilimsel ve teknolojik konularla ilgilenmektedir. Bu oran ise bilimsel okuryazarlığı düzeyi işaretidir. Araştırmaya katılanlar %44,8 oranında Nötr yanıt verdiği için haber sitelerinin bilimsel okuryazarlığın yaymadaki rolünü belirlenememiştir. Anahtar Kavramlar: Bilim, Bilimsel Okuryazarlık, Bilim Gazeteciliği, Haber, Haber Sitleri.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between Egyptian youth's usage of news websites and scientific literacy was studied. The study discussed the concept of scientific literacy, its historical development, characteristics, and target audience, as well as its types, importance, dissemination barriers, and what needs to be done for its development. Also, the concept of science media, its features, functions, and purposes are discussed, in addition to, the concept, subjects, importance, and historical development of science journalism. The study discussed the relationship between science journalism and society, the barriers to science journalism, and ways to improve it. It also tried to determine the level of scientific literacy among Egyptian youth, the rate of young people following news sites, their understanding of scientific literacy concepts, and the role of news sites in scientific education. The results of this study came to the following conclusion: 43.3% of the respondents follow news websites. 49.3% of the participants are interested in scientific and technological subjects and these subjects are a sign of scientific literacy level. The respondents could not identify the role of news sites in disseminating scientific literacy, as 44.8% of the respondents gave a Neutral response.