Sanat bölümlerinde okuyan öğrencilere yönelik bir araştırma örneği olarak 'Andy Warhol ve Duane Hanson'ın çalışmalarının popüler tüketim kültürü üzerinden göstergebilim yöntemiyle incelenmesi'
'Examination of Andy Warhol and Duane Hanson's works through the method of semiotics on popular consumption culture' as a research example for students studying in art departments
- Tez No: 824272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Kültür, Popüler Tüketim Kültürü, Göstergebilim, Art, Culture, Popular Consumption Culture, Semiotics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırmanın amacı sanat bölümlerinde okuyan öğrencilere popüler tüketim kültürünün sanatçı çalışmalarındaki yansımasının nasıl ele alındığını göstermek ve öğrencilere farklı bakış açıları kazandırmaktır. Özellikle sanat bölümlerinde okuyan öğrencilerin; dönemin sanatçılarının, çalışmalarını oluştururken konuları nasıl ele aldıklarını, bunu çalışmalarına nasıl uyarladıklarını, teknik ve malzeme seçimlerini, sanat çalışmalarının arkasında yatan düşüncelerinin nerden ve nasıl beslendiğini görmeleri açısından bu çalışma önemlidir. Sanat eğitimi alan bireylere Pop sanatını ve popüler tüketim kültürünü daha iyi anlatabilmek için özellikle 1960 yıllarında serigrafi baskılarıyla tüketim kültürünü yaşayan ve yaşatan sanatçı Andy Warhol ile aynı dönemde yaşamış ve çalışmalarına tüketim kültürünü konu edinmiş, gerçekçi heykeller yapan bir diğer sanatçı heykeltıraş Duane Hanson seçilmiştir. Amerikalı iki sanatçının o dönemin popüler tüketim kültürünü en iyi anlatan çalışmaları literatür taraması yapılarak seçilmiş ve Roland Barthes'ın kuramına göre göstergebilim yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışma Andy Warhol ve Duane Hanson'ın yapmış olduğu çalışmalar ile sınırlandırılmıştır. Eserleri tüketim kültürüne ait öğeler içerirken anlamsal olarak insanlara mesaj vererek dikkat çekmektedir. Elde edilen bilgilere bakıldığında popüler tüketim ürünlerini çalışmalarında yerleştirmeler yaparak oluşturan sanatçıların, reklam ürünlerinin yapıtlarına biçim ve içerik açısından yansıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to show students studying in art departments how the reflection of popular consumption culture in artist works is handled and to provide students with different perspectives. This study is important especially for students studying in art departments to see how the artists of the period approached the subjects while creating their work, how they adapted it to their work, the choice of techniques and materials, and where and how the thoughts behind the artworks were fed. In order to better explain Pop art and popular consumption culture to individuals who receive art education, another artist sculptor Duane Hanson, who lived in the same period as And Warhol, the artist who lived and kept the consumption culture alive with serigraphy prints in the 1960 s and made realistic sculptures, was chosen. The works of two American artists that best describe the popular consumption culture of that period were selected by literature review and examined with the method of semiotics. This study is limited to the studies of Andy Warhol and Duane Hanson. While he includes elements of consumption culture in his works, he draws attention to give a message to people semantically. When the information obtained is examined, it is reflected in the works of advertising products in terms of form and content by making installations in the works of popular consumption products.