Muhammed Ebû Şehbe ve hadis ilmindeki yeri
Muhammed Ebu Şehbe and his place in hadith science
- Tez No: 824314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Hadis Müdafaası, İsrailiyat, Muhammed Ebû Şehbe, Hadith, Hadith Defense, Israeli Tales, Muhammed Ebu Shahba
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
On dört asırlık bir birikimin hasılası olan hadis ilimleri Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in söz, fiil, takrir ve vasıflarının nakli için nesiller arası bir köprü mahiyetindedir. Bu sahada verilen eserler muazzam bir literatür meydana getirmiş, kendi içerisinde de eşsiz bir harmoni oluşturmuştur. Her devirde eser veren, talebe yetiştiren ve dahası sünneti yaşayıp tatbik ederek muhafaza eden âlimler ola gelmiştir. Ancak İslâm düşmanları boş durmamışlar, dinimizin temel esası olan Kur'an'a diledikleri gibi saldırabilmek amacıyla, ikinci temel esas olan sünnete karşı hücuma geçmişlerdir. Tüm bu itibarsızlaştırma çabalarına karşın Allah Teâlâ hem kitabını hem de Nebi'sinin (sallallahu aleyhi ve sellem) sünnetini kıyamete dek muhafaza edecektir. Kur'an ve sünnet ilimlerinde yetişen zevat bu yüzden çok kıymetlidir. Onların arasından günümüze yakın tarihte yaşamış olan Mısırlı Prof. Dr. Muhammed Ebû Şehbe müfessir ve muhaddis âlimlerdendir. Dört ülkede akademik faaliyet göstermiş, eserler kaleme almış, pek çok talebe yetiştirmiş, radyo ve video kayıtları aracılığıyla sayısız insana ulaşmayı başarmış bir ilim adamıdır. İhtisasını sünnet savunuculuğu çerçevesinde yoğunlaştırması sebebiyle; şerhçilik, tenkitçilik ve araştırmacılık özellikleri ön plana çıkmaktadır. Hakkında akademik bir çalışmanın yapılmamış olması dikkat çekmektedir. Bu çalışmada Ebu Şehbe'nin hayatı ve ilmi kişiliğinin, özellikle de hadisçiliğinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The science of hadith, which is the result of fourteen centuries of accumulation, is a bridge between generations for the transmission of the words, actions, approvals and qualities of the Messenger of Allah. The works given in this field have created an enormous literature and created a unique harmony within themselves. In every era, there have been scholars who produced works, trained students, and moreover, lived and applied the sunnah and preserved it. However, the enemies of Islam did not stay idle, and in order to attack the Qur'an, which is the basic principle of our religion, as they wish, they attacked the second fundamental principle, the Sunnah. Despite all these discrediting efforts, Allah will preserve both his book and the sunnah of his Prophet (sallallahu 'alaihi wa sallam) until the Day of Judgment. That's why people who grow up in the sciences of the Qur'an and Sunnah are very valuable. Among them, the Egyptian Prof. Dr. Muhammad Abu Shahbe is one of the mufassir and hadith scholars. He is a scientist who has been academically active in four countries, has written works, trained many students, and has managed to reach countless people through radio and video recordings. Due to intensifying his specialization within the framework of circumcision advocacy; exploratory, criticizing and researching features come to the fore. It is noteworthy that no academic study has been conducted on him. In this study, it is aimed to examine the life and scientific personality of Abu Shehbe, especially his hadithism.