Some synthetic routes for amino acid synthesis and new procursors for preparing organic conducting
Amino asit sentezinde bazı sentetik yollar ve organik iletken materyallerin oluşturulmasında yeni öncüler
- Tez No: 82433
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kiral amino asitler, sülfamidatlar, tiyokarbamatlar, süperiletkenlik. VI, Chiral amino acids, sulphamidates, thiocarbamates, superconductivity. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
öz AMİNO ASİT SENTEZİNDE BAZI SENTETİK YOLLAR VE ORGANİK İLETKEN MATERYALLERİN OLUŞTURULMASINDA YENİ ÖNCÜLER NEZİRE (İBRAHİMZADE) SAYGILI Doktora, Kimya Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Eylül, 1999, 189 sayfa Bu tez iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda siklik sülfamidatlar ve siklik tiyokarbamatlann amino asit sentezi için kullanılmaları anlatılmakta ve ikinci kısım ise yeni organosülfür donor moleküllerin elektroaktif materyallere çevrimi için sentezi olarak ilişkilendirilmektedir. 1. Kısım: Bu bölüm kiral amino asitlerin sentezindeki temel yaklaşımları özetlemektedir. Her ikisi de L-serinden derivatize edilmiş siklik sülfamidatlar ve siklik tiyokarbamatlann amino asit oluşturmakta yeni ara maddeler olarak kullanımı anlatılmaktadır. Bu onların değişik nükleofillere karşı reaktivitelerinin incelenmesiyle devam etmektedir. N-korunumlu siklik tiyokarbamatın bağ yapısını tesbit etmek ve özellikle bunun elektron çekici N-substitüye gurupla nasıl etkilenebileceğini sınamak için N-boc-L-serin metil ester siklik tiyokarbamatın X-ray kristal yapısı belirlendi ve anlatıldı.2. Kısım: Bu kısım heterosiklik kimya ve materyal kimyasına önemli katkı yapmış olan bis(etilenditiyo)tetratiyafulvalen'e, 'BEDT-TTF' veya 'ET', yakın alakalı hedef moleküllerin oluşturulmasındaki çalışmaları özetlemektedir. Düşük sıcaklıkta ET'nin birtakım radikal katyon tuzlan süperiletkenlik göstermiştir, örneğin (ET)2Cu(N(CN)2)Br. Fakat bu serideki tuzlara sınırlama süperiletken seviyeye geçişi önleyen pozisyonal ve oriantasyonal anyon düzensizliğinin oluşmasıdır. Bu anyonlar ve katyonlar arasındaki güçlü yönlenmiş etkileşimin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu kısımda bu sorunu ortadan kaldırabilmek için kristal yapıya hidrojen bağı katacak ET'ye alakalı yeni materyallerin sentezi anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME SYNTHETIC ROUTES FOR AMINO ACID SYNTHESIS AND NEW PRECURSORS FOR PREPARING ORGANIC CONDUCTING MATERIALS NEZİRE (İBRAHİMZADE) SAYGILI Ph. D., Department of Chemistry Supervise!-: Prof. Dr. Ayhan S. Demir September, 1999, 189 pages This thesis is divided into two parts. The first describes the use of cyclic sulphamidates and cyclic thiocarbamates for amino acid synthesis, and the second part is concerned with the synthesis of new organosulfur donor molecules for conversion into electroactive materials. PART (I): This part reviews the main approaches to the synthesis of chiral amino-acids. The syntheses of cyclic sulphamidates and cyclic thiocarbamates both derived from L- serine as novel intermediates for preparing amino-acids are described. This continues with an account of their reactivities towards various nucleophiles. The X-ray crystal structure of the cyclic thiocarbamate of N-boc-L-serine methyl ester is determined and described in order to investigate the bonding geometry in the N-protected cyclic thiocarbamate and in particular to examine how this might be effected by the electron withdawing N-substituent group. mPART(H): This part reviews the studies to prepare challenging target molecules closely related to bis(ethylenedithio)tetrathiafulvalene, 'BEDT-TTF or 'ET', which have made a significant contribution to heterocyclic chemistry and material chemistry. Certain crystalline radical cation salts of 'ET' have shown superconductivity at low temperatures e.g. (ET)2Cu[N(CN)2]Br. Nevertheless, a limitation to this series of salts is the occurrence of positional and orientations anion disorder which prevents transition to a superconducting state. This arises from a lack of strong directed interactions between anions and cations. In this part the synthesis of new materials related to ET which will introduce hydrogen bonding into the crystal structures to overcome this problem is described.