Modelling of porphyry copper mineralization of the eastern pontides
- Tez No: 82432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLEÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Porfiri bakır, Pontidler, Alterasyon, TAMK (Tetis-Avrasya Metalojenik Kuşağı), Molibden, Altın, Bakır, Türkiye. vı, Porphyry copper, Pontides, Alteration, TEMB (Tethyan-Eurasian Metallogenic Belt), Molybdenum, Gold, Copper, Turkey. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz DOĞU PONTİDLERDEKİ PORFİRİ BAKIR CEVHERLEŞMELERİNİN MODELLENMESİ SOYLU, Mesut Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün Güleç Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Steven K. Mittwede Mayıs 1999, 127 sayfa Tetis- Avrasya Metalojenik Kuşağı (TAMK) Doğu Avrupa'dan başlayıp, Türkiye ve Küçük Kafkaslar' dan geçerek İran ve Afganistan'a uzanır ve birçok dünya çapındaki porfiri bakır-molibden-altın yatağına sahiptir. Fakat kuşağın Türkiye bölümünde sınırlı arama çalışması yapılmıştır. Arama çalışmaları düşük tenörlü porfiri sistemlerinin bulunmasıyla sonuçlanmıştır: Bakırçay (Amasya), Güzelyayla (Trabzon), Ulutaş (Erzurum), Yüksekoba (Artvin), Balcılı (Artvin) ve Gümüşhane (Artvin). Doğu Pontidler'deki sokulum kayaçları üzerinde yapılan jeokimyasal çalışmalar, bu kayaçlann I-tipi, kalk-alkalen, ada-yayı ve manyetit-serisi sokulumlar olduğunu ve doğu Avrupa, İran ve Filipinler sokulum kayaçlarıyla benzerliklerini ortaya koymuştur. Sokulum kayaçlannm radyometrik yaşlan 80, 45 ve 25 My civarında toplanmıştır. Doğu Pontidler'deki porfiri Cu-tipi cevherleşmelerine eşlik eden kayaçlann bileşimleri tonalit, kuvars-monzonit ve granodiyoritten granite değişmektedir. Porfiri bakır cevherleşmesi içeren altı saha, propilitik, fillik ve potasik alterasyon kuşaklarını içerir. Arjilik alterasyon Gümüşhane, Ulutaş ve Yüksekoba sahalannda bulunmaktadır. Cevherleşme pirit, kalkopirit, molibdenit, bornit ve nadiren kalkozin saçınımları, çatlak dolgusu ve ağsal biçimde oluşmuştur.Balalı, Güzelyayla ve Bakırçay sahalan, porfiri sistemlerin orta-derin kesimlerini temsil etmekte olup, asıl bakır cevherleşmesi aşınma sonucu kaybolmuştur. Ulutaş, Gümüşhane ve Yüksekoba sahaları, porfiri sistemlerin üst kesimlerini temsil etmektedirler ve daha fazla araştırılmaya ihtiyaçları vardır. Alterasyon kuşaklanması ve cevhere eşlik eden kayaç cinsi göz önünde bulundurulduğunda, Gümüşhane cevherleşmesi dışındaki diğer beş porfiri sistemi "Lowell ve Guilbert Modelfne göre değerlendirilebilir; ancak bunlar oldukça düşük bakır tenörü içermektedir. Gümüşhane sahası içerdiği yaygın arjilik kuşağı ve çok daha yüksek altın tenöründen dolayı bu modelden farklıdır ve ada-yayı porfiri-altm sistemlerine benzerlik gösterir. Porfiri bakır cevherleşmesi içeren altı sahanın bulunması, Doğu Pontidler'de ekonomik porfiri bakır cevherleşmesi potansiyelinin orta veya yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING OF PORPHYRY COPPER MINERALIZATION OF THE EASTERN PONTIDES SOYLU, Mesut Ph. D., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgün Güleç Co-Supervisor: Dr. Steven K. Mittwede May 1999, 127 pages The Tethyan-Eurasian Metallogenic Belt (TEMB) extends from eastern Europe, through Turkey and the Lesser Caucasus to Iran and Afghanistan, and hosts many world-class porphyry copper-molybdenum-gold deposits. However, limited exploration work has been conducted in the Turkish part of the belt. Exploration studies have resulted in the discovery of low-grade porphyry systems: Bakırçay (Amasya), Güzelyayla (Trabzon), Ulutaş (Erzurum), Yüksekoba (Artvin), Balalı (Artvin) and Gümüşhane (Artvin). Geochemical studies on intrusive rocks of the Eastern Pontides have revealed that they are I-type, calc-alkaline, island-arc and magnetite-series intrusives similar to those of eastern Europe, Iran and the Philippines. Radiometric age-dates of the intrusives cluster mainly around 80, 45 and 25 Ma. Compositions of the rocks that host porphyry Cu-type mineralization in the Eastern Pontides range from tonalite, quartz-monzonite and granodiorite to granite. All six areas of porphyry copper mineralization are associated with propylitic, phyllic and potassic alteration zones. Argillic alteration is present in the Gümüşhane, Ulutaş and Yüksekoba prospects. Mineralization occurs as disseminations, fracture-fillings and stockworks of pyrite, chalcopyrite, molybdenite, bornite, and rarely chalcocite. IllThe Balçık, Güzelyayla and Bakırçay prospects appear to represent the middle to deep parts of porphyry systems and the main copper mineralization seems to have been lost to erosion. The Ulutaş, Gümüşhane and Yüksekoba prospects represent higher-level parts of porphyry systems and need more exploration. Except for the Gümüşhane mineralization, the other five porphyry systems have been evaluated according the“Lowell and Guilbert Model”in terms of alteration zoning and host lithology, but have notably lower copper grades. The Gümüşhane prospect differs from this model in having a more extensive argillic zone and higher gold grades, thus bearing resemblance to island-arc porphyry copper-gold systems. The presence of these six areas of porphyry mineralization may indicate that the Eastern Pontides have moderate to high potential for the discovery of economic porphyry copper mineralization.