Two new switching surface design techniques for nonlinear systems with their applications to missile control
Doğrusal olmayan sistemler için iki yeni değiştirme yüzeyi tasarım yöntemi ile bunların füze denetimine uygulanması
- Tez No: 82434
 - Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ÖZGÖREN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Değişken Yapılı Sistemler, Kayma Kipli Denetim, Doğrusal Olmayan Sistemler. Kayma Yüzey Tasarımı, Füze Denetimi, Zamanla Değişen Doğrusal Sistemler, Kararlılık, Otopilot Tasannu, Optimal Denetim. vı, Variable Structure Systems, Sliding Mode Control, Nonlinear Systems, Switching Surface Design, Missile Control, Linear Time Varying Systems, Stability, Autopilot Design, Optimal Control. IV
 - Yıl: 1999
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 177
Özet
oz DOĞRUSAL OLMAYAN SİSTEMLER İÇİN İKİ YENİ DEĞİŞTİRME YÜZEYİ TASARIM YÖNTEMİ İLE BUNLARIN FÜZE DENETİMİNE UYGULANMASI Salama, Metin Uymaz Doktora, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Kemal Özgören Mart 1999, 177 sayfa Doğrusal olmayan sistemlerin kayma kipli denetimi için iki yeni kayma yüzeyi tasarım yöntemi geliştirilmiştir. İlk yöntem kararlı manifold teoremine dayanmakta ve sistemin zorlanmamış kısmı ile (gerekirse) denetim girdisinin bir kısmım kullanarak (muhtemelen doğrusal olmayan) bir kararlı manifold oluşturmaktadır. Daha sonra bu manifold doğrusal olmayan sistemin doğal bir kayma yüzeyi olarak kullamlmaktadır. Yöntem hem tek girişli hem de çok girişli durumlar için ayrıntılı olarak açıklanmış ve bazı belirsiz sistemlerin denetimi için genelleştirilmiştir. Doğrusal olmayan farklı sistemler için kayma yüzeyinin oluşturulması ve benzetim sonuçları örneklerle verilmiştir. İkinci yöntem, bir kısım doğrusal olmayan sistemlerin zamanla değişen doğrusal differansiyel denklemlerle ardışık yaklaşımlanmn yapılmasına dayanmaktadır. İki farklı denetim girdisi, doğrusal olmayan geri besleme ve kayma kipli denetim, için ardışık yaklaşımların yakınsama şartlan incelenmiştir. Kayma kipli denetimde yakınsama şartının oluştuğu kabul edilerek, yaklaşık sistemler için zamanla değişen kayma yüzeyleri tasarlanmıştır.Ayrıca, verilen bir bedel fonksiyonunu en küçük yapacak en iyi kayma yüzeyi eğimi bulunmuştur. Doğrusal olmayan sistemler için mevcut kayma yüzeyi tasarım yöntemlerinin aksine, geliştirilen her iki yöntemde de doğrusal olmayan durum dönüşümü yapılmamaktadır. Daha gerçekçi uygulamalarda önerilen yöntemlerin uygunluğunu sınamak için, yöntemler doğrusal olmayan bir füze modeline uygulanmıştır. Füze için iki farklı denetleyici tasarlamak suretiyle yöntemlerin başarısı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO NEW SWITCHING SURFACE DESIGN TECHNIQUES FOR NONLINEAR SYSTEMS WITH THEIR APPLICATIONS TO MISSILE CONTROL Salamcı, Metin Uymaz Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. M. Kemal Özgören March 1999, 177 pages Two new switching surface design methods are developed for sliding mode control of nonlinear systems. The first method is based on the stable manifold theorem and constructs a (possibly nonlinear) stable manifold by using the unforced part of the system and (if necessary) some part of the control input. Then this manifold is used as a natural switching surface for the nonlinear system. The method is explained in detail for both single input and multi input cases and is extended to some class of uncertain systems. Construction of switching surfaces for different nonlinear systems are exemplified and simulation results are given. The second method is based on approximating sequence of a class of nonlinear systems as linear time varying differential equations. Convergence conditions of approximating sequence for two different control inputs, namely nonlinear state feedback and sliding mode control, are explored. Assuming that the convergence condition for the sliding mode control holds, time varying sliding surfaces are designed for approximated systems. Also, the optimum sliding surface slope is determined which minimizes a given cost iiifunction. Unlike the existing switching surface design methods for nonlinear systems, both methods avoid the use of nonlinear state transformations. The suggested methods are applied to a nonlinear missile model in order to test the relevance of the methods in case of more realistic applications. The successes of the methods are demonstrated by designing two different controllers for the missile.