Kütüb-i Sitte'de geçen basiret kavramı ve te'vili
The concept and explanation of passion in Kütüb-i Sitte
- Tez No: 824347
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, basiret, feraset, önsezi, tahmin, ilham, keşif, Hadith, foresight, prediction, inspiration, discovery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Özet, Çalışmada basiret kavramı ve anlamdaşı olan feraset kavramı hadisler açısından ele alarak analiz edildi. Basiret kavramının akıl ve kalp ilişkisi hakkında bilgilendirme yapıldı. Basiret, tam anlamıyla kalp gözüyle olay ve hadiselerin hakikatlerine bakabilmektir. Feraset ise daha ilerisi hakkında önsezi de bulunabilmektir. İnsanlığın ilk anlarından itibaren bilinmeyenin bilgisine olan ilgi ve gelecekte oluşacak olay ve fiiller insanların merakını canlı tutmuştur. İnsanoğlunun bu ilgi ve merakı gaibi bilgileri sürekli taze tutmuş ve her çağda konuşulup, tartışılan bir ilgi odağı haline gelmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde basiret kavramının sözlük ve terim anlamı açıklanmış ikinci bölümde Kur'an-ı Kerim ve hadisler ışığında basiret ve feraset kavramları lafız ve mana olarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm de ise basiret kavramını ilk olarak Din bilimleri başlığı altında inceleyip, bilgi kaynağı olarak kabul edilme durumuyla alakalı bilgi verilmiştir. Daha sonra bu kavramlarla yakından ilişkisi bulunan ilham ve keşif kavramları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract, In the study, the concept of foresight and the concept of foresight, which is its synonym, were analyzed in terms of hadiths. Information was given about the concept of prudence and the relationship between mind and heart. Foresight is to look at the truth of events and events with the eyes of the heart. Foresight is to have a premonition about the future. Since the first moments of humanity, the interest in the knowledge of the unknown and the events and actions that will occur in the future have kept people's curiosity alive. This interest and curiosity of mankind has kept the information fresh and it has become a focus of attention that is spoken and discussed in every age. In the first part of the study, the dictionary and term meaning of the concept of prudence is explained and in the second part, the concepts of foresight and foresight are discussed and evaluated in the light of the Qur'an and hadiths. In the third chapter, the concept of clairvoyance was first examined under the title of Religious Studies and information was given about its acceptance as a source of information. Then, the concepts of inspiration and discovery, which are closely related to these concepts, are discussed.