Kütüphane iç mimari tasarımının öğrencilerin ders çalışmalarına etkisi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı Kütüphanesi örneği
The effect of library interior design on students' course studies: The case of Afyon Kocatepe University Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı Library
  1. Tez No: 824349
  2. Yazar: SEMA ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SARIKAHYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kütüphane, iç mimari, tasarım, öğrenci, ders çalışma, Library, ınterior architecture, design, student, study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile fiziksel kitap ve diğer kaynakların kullanımı azalmaktadır. Üniversite kütüphanelerinin asıl amaçlarından biri olan öğrencilerin ders çalışması ve kitap okuması için öğrencilere sessiz ortam sunmak daha önemli bir hale gelmiştir. Bu nedenle üniversite kütüphanelerinin iç tasarımı öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmalıdır. Bu çalışmada ''Üniversite Kütüphanelerinin Tasarımlarının Öğrencilerin Ders Çalışma Psikolojilerine Etkisi'' araştırılmıştır. Bu doğrultuda; Öncelikle kütüphane kelimesinin kökeni, kütüphanelerin ortaya çıkışı, gelişimi ve kütüphane türleri incelenmiştir. Üniversite kütüphaneleri üzerinde durulmuş, üniversite kütüphanelerinin tasarım kriterleri ve tasarımda konfor şartları araştırılmıştır. Üniversite kütüphanelerinin bölümleri ve tasarımları nasıl olmalı sorusuna cevap aranmıştır. Dünyada ve Türkiye'de üniversite kütüphanesi tasarım örnekleri incelenmiştir. Üniversite Kütüphanesi Tasarımının Öğrencilerin Ders Çalışma Psikolojisine Etkisini daha iyi anlamak için kütüphane tasarım faktörlerinin insan psikolojisine etkileri incelenmiştir. Son olarak, Araştırmanın amacı, önemi, hipotezleri, kapsamı ve sınırlılıkları ve yöntemi belirtilmiştir. Daha sonra araştırmaya konu olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı Kütüphanesi'nin mevcut iç tasarımı incelenmiştir. Sonrasında tezin konusu olan Kütüphane İç Mimari Tasarımının Öğrencilerin Ders Çalışmalarına Etkisini incelemek için uygulanan anket formunun sonuçları ve araştırmanın bulguları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of technology, the use of physical books and other resources is decreasing. It has become more important to provide a quiet environment for students to study and read books, which is one of the main purposes of university libraries. Therefore, the interior design of university libraries should be designed to meet the needs of students and make them feel comfortable. In this study,“The Effect of Design of University Libraries on Students' Study Psychology”was investigated. In this direction; Of all, the origin of the word library, the emergence and development of libraries and library types are examined. University libraries were emphasized, design criteria of university libraries and comfort conditions in design were investigated. An answer was sought to the question of how the sections and designs of university libraries should be. Examples of university library design in the world and in Turkey are examined.The effects of library design factors on human psychology were examined to better understand the effect of university library design on students' study psychology.The purpose, importance, hypotheses, scope, limitations and method of the research are stated. Then the current interior design of Afyon Kocatepe University Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı Library, which is the subject of the research, is examined. Afterwards, the results of the questionnaire form applied to examine the effect of library interior design on students' course studies and the findings of the research are examined.