Hydrologic modelling of soil erosion and runaff using remote sensing and GIS
Toprak erozyonu ve akışın uzaktan algılama ve CBS teknikleri kullanılarak hidrolojik modellenmesi
- Tez No: 82443
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), ÜSLE modeli, Topmodel, AML programı, Remote sensing, Geographic Information Systems (GIS), USLE model, Topmodel, AML programming
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz TOPRAK EROZYONU VE AKIŞIN UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) KULLANILARAK HİDROLOJİK MODELLENMESİ Hatipoğlu, Murat Ali Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Doğan Altınbilek Temmuz 1999, 156 sayfa Yağmurdan kaynaklanan erozyon ve sedimentasyon büyük çevre promlemleridir ve kamuoyunun büyük ilgisini çekmektedirler. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), hidrolojik modellerde kullanılan havza karakteristiklerini sayısal bir ortamda sunmaktadır. Fakat erozyon analizinde kullanılan topografik faktörlerin bulunması büyük bir problem arz etmektedir. Çünkü erozyon analizinde kullanılan topografik faktörlerin tahmin edilmesi özellikle büyük ve kompleks topografıye sahip havzalarda hem zaman kaybına yol açmakta hemde pahalı olmaktadır. Bunların yanında mevcut CBS yazılımları topografik faktörlerin hesaplanması ile ilgili çalışmaları desteklememektedir. Bu çalışmada, toprak erozyonunu uzaktan algılama ve CBS teknikleriyle hesaplamak için bir metod önerilmektedir. Bu çalışma için seçilen alan GüvençHavzasıdır. Yazılımların topografik faktörler konusundaki sınırlaması Arc/Info yazılımı ve AML programlama metoduyla aşılmıştır. Topografik faktörlerin hesaplanması için bu çalışmada bir AML programı gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında havzadan oluşan akımı modellemek için Beven ve Kirkby (1979) tarafından tanımlanan topografik indeks değerleri de hesaplanmıştır. Böylece havza modeli (Topmodel) CBS ile kullanılmak üzere adepte edilmiş ve bu iki model yağmurdan kaynaklanan akış ve erozyonu modellemek için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDROLOGIC MODELLING OF SOIL EROSION AND RUNOFF USING REMOTE SENSING AND GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS (GIS) Hatipoğlu, Murat Ali Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Doğan Altinbilek July 1999, 156 pages Erosion and sedimentation caused by rainfall effect are major environmental problems and take great public concern. The Geographical Information Systems (GIS) provide a digital representation of watershed characteristics used in hydrological modelling. But the topographic factors used in erosion assessment has been the largest problem. Because estimating these factors on a watershed scale requires field surveys which are time consuming and costly especially on large watersheds with complex topography. Besides that, the GIS softwares have not been able to support calculations necessary for topographic factors. In this study, a method is proposed to evaluate the soil erosion using remote sensing and GIS techniques. The area selected for this study is Güvenç Basin. The software limitation has been overcome using grid modules of ARC/INFO software and Arc Macro Language (AML) programming environment. An AML program 111has been developed for this study to calculate the topographic factors. Besides that Topographic Index values described by Beven and Kirkby (1979) were calculated to simulate water yield from the basin. By this way, catchment model (Topmodel) of Beven and Kirkby (1979) was adopted to be used in raster GIS and these two models were combined to simulate runoff and soil erosion caused by rainfall events.