Reconstruction of urban space through the dialectics of global and local: evolution of urban space in Sultanahmet-İstanbul
Küresel ve yerel arasındaki diyalektik içinde kentsel mekanın yeniden kurulması: İstanbul Sultanahme'de kentsel mekanın evrimi
- Tez No: 82444
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL EVYAPAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Mekan, Küresel ve Yerel, Diyalektik, Diyalektiğin Mekansallaşunlrnası, Küreselleşme, Küresel Kent, Çabalama ve Direniş, Temsil, Çok Katmanlılık. VI, Urban space, Global and Local, Dialectics, Spatialization of Dialectics, Globalization, Global City, Struggle and Resistance, Representation, Palimpsest. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
oz KÜRESEL VE YEREL ARASINDAKİ DİYALEKTİK İÇİNDE KENTSEL MEKANIN YENİDEN KURULMASI: İSTANBUL-SULTANAHMEPDE KENTSEL MEKANIN EVRİMİ Gür, Berin F. Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül A Evyapan Eylül 1999, 214 sayfa Bu tez, kentsel mekanın küresel ve yerel arasındaki diyalektik ilişki içinde yeniden kurulması sorunsalı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Kentsel mekan toplumsal olarak üretilmiştir ve diyalektik ilişkilerin bir ürünüdür. Bu nedenle, bu çalışmada kentsel mekan, siyasal gücün müdahalesi ile, küresel ve yerel diyalektiğin fiziksel ve sosyal anlamda somutlaştığı, cisimleştiği yer olarak kabul edilmiştir. Burada, problem istanbul kentine ve Sultanahmet Bölgesi kentsel mekanına referans verilerek çalışılmaktadır. Bu teze göre, küresel ve yerel, ilişkisel ve birbirini vareden diyalektik karşıtlıklardır, ve hiç birine öncelikli bir konum verilmemiştir. Küresel, söz konusu olan gücün ve hakim olan üretme biçiminin tanımladığı bir bütünleşmeyi ve karşılıklı etkilenmeyi ifade eder. Yerel ise bir yere ve zamana özgü olan politik, ekonomik, toplumsal ve kültürel bir birimi ifade eder. Bu tez, kentsel mekanı, küresel ve yerelin temel ve diyalektik birleştireni olarak kabul eden bir yaklaşımı savunur. Buna göre, kentsel mekan küresel ve yereli içselleştirmekle beraber, bu ikilinin toplamından oluşmaz. Ayrıca, kentsel mekan teorisinin nesnel olamayacağına, buna karşılık kentsel mekanı oluşturan süreçlerin ve güçlerin araştırılması gerektiğine inanılmaktadır. Kentsel mekanı diyalektik ilişkilerin bir ürünü olarak kabul eden bu çalışma, özelde, küresel ve yerel arasındaki diyalektikilişkiyi mekansal anlamda inceler. Bunun için, eleştirel mekansal düşünce çevresinde odaklanmış ve diyalektik yöntemi uygulayan kavramsal bir çerçeve oluşturulmaktadır. Bu tez, aslında, küresel ve yerel arasındaki diyalektik süreçlerin nasıl mekansallaştmldığını araştırırken, mekanın bu araştırmada esas alınması üzerinde durur. Kentsel mekanı oluşturan süreçlerin üzerinde duran bu çalışmada, küreselleşme projesi ile gelişen ve küresel kent söylemini destekleyen süreçlerin, İstanbul'un kentsel mekanını nasıl yeniden yapılandırdığı ve dönüştürdüğü incelenmektedir. Küreselleşmenin her dönem yaşayabileceğimiz, varolagelen toplumsal bir süreç olduğu vurgulanmaktadır. Her dönem için, küresel ilişkilerin araçlarını tanımlayan, hakim olan üretme biçimleri ve teknolojik gelişmelerdir. Bu bağlamda, tarih boyunca Sultanahmet Bölgesi kentsel mekanını dönüştüren, yeniden yapılanma süreçleri çalışılmaktadır. İstanbul'u çok katmanlı bir kent olarak kabul edersek, Sultanahmet Bölgesi de çok katmanlı kentsel mekan olarak ele alınmalıdır. Sultanahmet kentsel mekanı, her zaman için siyasi gücün müdahale alanıdır, ve istanbul küresel kent söyleminin hem kurucu öznesi hem de kurgulanan nesnesi olmuştur. Bu çalışma, Sultanahmet alanının fiziksel-sosyal-politik topografyasını/katmanlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken, Henri Lefebvre'in diyalektik matrisi -“mekanın temsilleri”,“mekansal pratikler”ve“temsil mekanları”arasındaki diyalektik bağı kurgulayan matris- mekanı dönüştüren süreçleri açıklamak için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, kentsel mekan, politikaların ve söylemsel temsillerin egemen olduğu mekandır. Ve, mimari yapılar bu politikaların ve söylemsel temsillerin araçları ve/veya somut biçimleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECONSTRUCTION OF URBAN SPACE THROUGH THE DIALECTICS OF GLOBAL AND LOCAL: EVOLUTION OF URBAN SPACE IN SULTANAHMET-ISTANBUL Gür, Berin F. Ph.D., Department of Architecture Supervisor ProfDr. Gönül A Evyapan September 1999, 214 pages This thesis concentrates on the problem of the reconstruction processes of urban space through the dialectical link between global and local. Urban space is socially produced and is a product of dialectical relationships. In this thesis, urban space is conceived as the space where the global-local dialectics is materialized in a physical and social sense by the intervention of political authority. The problem is studied in reference to the city of Istanbul, and the Sultanahmet District in particular. For this thesis, global and local are accepted as relational and mutually constitutive dialectical oppositions so that no one is given apriori positioning. Global indicates an interaction, an integration determined on the basis of the question of power and the dominant mode of production. Local designates a political, economic, social and cultural unit which refers to a particular place and particular time. The premise of this thesis is that there should be an attempt in which urban space is accepted as a fundamental and yet dialectical component of global and local: Urban space is not located simply in between or in some additive combinations of global and local. And, it is believed that urban space theory cannot be objective but that it should try to understand the processes and forces which build urban space in particular. Accepting iiiurban space as the product of dialectical relations, the thesis assigns itself to the search for a conceptual framework grounded on“critical spatial thinking”with the employment of the dialectical mode of reasoning in order to evaluate global-local dialectics in a spatial sense. This suggests the reassertion of space into an investigation on the dialectics of global-local. This thesis, in fact, seeks for the spatialization of dialectical processes between global and local. Within the thesis, attention is given to the processes emerging with the project of globalization as these processes would affect, reconstruct and transform the urban space of Istanbul through a global city discourse. It is emphasized that, globalization is a long standing process which we can experience in every period. For each period, the means of global relations is determined with the dominant mode of production and with the technological improvements. In this context, the thesis studies the reconstruction processes which transform the urban social space of the Sultanahmet District. Accepting Istanbul as a palimpsest city, Sultanahmet District is to be approached as an urban palimpsest. The urban space of Sultanahmet has always been the space for the exercise of political power, and in turn, has acted as both a constituent subject and a constituted object of a discourse towards making Istanbul a global city. This study assigns itself to present the physical-social-political topography of this particular location. In doing so, the Lefebvrian matrix, the matrix of dialectical relations between“representations of space”,“spatial practice”and“spaces of representation”is applied to explain transformative processes. Departing from this study, urban space is the hegemonic construction of politics and of the discursive representations. And, architectural structures stand as the material form of these politics and representations.