Sigara bırakma polikliniğinin başarısını etkileyen faktörler
The factors affecting the success of the smoking cessation outpatient clinic
- Tez No: 824520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN, PROF. DR. SEVDA CÖMERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Göğüs Hastalıkları, Family Medicine, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sigara bırakma başarısı, sigara bırakma polikliniği, başarıyı etkileyen faktörler, Smoking cessation success, smoking cessation outpatient clinic, factors affecting the success
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız hastanemiz Göğüs Hastalıkları Sigara Bırakma polikliniğine 01/04/2019 ile 31/07/2019 tarihleri arasında başvuran hastalarda sigara bırakma oranını belirlemek, bırakma üzerinde hangi etmenlerin rol aldığını, farmakolojik tedavi alan hastalarda hangi ilacın bırakma üzerine nasıl ve ne derecede etki sağladığını tespit edebilmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte tasarlanan araştırmamıza 1 Nisan 2019 –31 Temmuz 2019 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Sigara Bırakma Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri, çalışmaya katılmayı kabul eden bireyler dahil edilmiştir. Katılımcılara ilk başvuruları esnasında yüz yüze görüşme tekniği ile sosyodemografik özellikler ve sigara kullanım durumu veri anketi ve Beck Depresyon ölçeği olmak üzere 2 adet anket uygulanmıştır. Sonrasında bireyler ilk başvurularından itibaren 6. ve 12. ayda telefonla aranarak sigara kullanım durumu hakkında bilgi alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 270 birey dahil edilmiştir. Bu bireylerden 246 kişiye sonrasında telefonla ulaşılarak bilgi alınabilmiştir. Katılımcıların 6. ayda sigara bırakma oranı %19,9, 12.ayda sigara bırakma oranı ise %19,5 olarak saptanmıştır. Bireylerin cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, meslek, depresyon gibi özelliklerin sigara bırakma üzerine anlamlı bir fark oluşturmadığı görüldü. Bireylerin 12. ay kontrolünde %27,1'i sadece motivasyonel destek ile, %31,3'ü motivasyonel destek+ NRT (nikotin bandı veya nikotin sakızı), %41,7'si motivasyonel destek+ vareniklin kullanarak sigarayı bırakmıştır. Çalışmamızda ilk başvuru esnasında bireyin yakınmasının olması ve vareniklin tedavisi almasının istatistiksel olarak sigara bırakma üzerine anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre bireylerin erken yaşta sigarayı bırakması yönünde çeşitli çalışmalar yapılması, bu konuda eğitim verilmesi ve bireylerin sigara bırakma eğiliminin yakından izlenmesinin sigara bırakma başarısına olumlu katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda sonuçlar uygun farmakolojik tedavinin verilmesinin de bırakma başarısını olumlu yönde etkileyeceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, our aim is to determine the rate of quitting smoking in patients who applied to our hospital's Chest Diseases Smoking Cessation Clinic between 01/04/2019 and 31/07/2019, to determine what factors played a role in quitting, and how and to what extent which drug had an effect on quitting for the patients receiving pharmacological treatment. Materials and Methods: In our study, which is designed in a cross-sectional and descriptive nature, individuals over the age of 18, who applied to the Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Chest Diseases Clinic between 1 April 2019- 31 July 2019, and agreed to participate in this study are included. At the time of their first application, participants are administered to two questionnaires, namely the sociodemographic characteristics and smoking status data questionnaire and the Beck Depression Scale, by face-to-face interview technique. Later, individuals are called on the 6th and 12th months following their first application, and asked about their smoking status at the time of the call. Results: In our study, 270 individuals are included. 246 of these individuals can be reached later by phone to gather information. It is determined that the smoking cessation rate of the participants in the 6th month is 19.9%, and the smoking cessation rate in the 12th month is 19.5%. It is observed that the characteristics of individuals such as gender, marital status, educational status, profession, and depression do not make a significant difference in quitting smoking. In the 12th month follow-up of the individuals, 27.1% quit smoking with only motivational support, 31.3% using motivational support + NRT (nicotine patch or nicotine gum), and 41.7% using motivational support + varenicline medication. In our study, it is determined that complaints from the the individual at the first application and receiving varenicline treatment has a statistically significant effect on quitting smoking. Conclusion: According to the results of our study, it is thought that conducting various studies for individuals to quit smoking at an early age, providing training on this subject, and closely monitoring the tendency to quit smoking will contribute positively to the success of qutting smoking. At the same time, the results support that the application of appropriate pharmacological treatment will positively affect the success of quitting.