Microwave switched multiplexer design
Mikrodalga anahtarlamalı çoğullayıcı tasarımı
- Tez No: 82456
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çoğullayıcı, Anahtarlamalı çoğullayıcı, Tarak hat süzgeç, 3-dB dalhatlı yönlü bağlaştırıcı, askılı şerit kılavuz. vı
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz MİKRODALGAANAHTARLAMALIÇOĞULLAYICI TASARIMI Akkul, M. Mustafa Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nevzat Yıldırım Ağustos 1999, 116 sayfa Bu tez çalışmasında, mikrodalga çoğullayıcı ve anahtarlamalı çoğullayıcı yapılarında kullanılabilen iki yeni yöntem geliştirilmiştir. Her iki yaklaşımda da kanal süzgeçleri tarak hat süzgeç yapısındadır. İlk yaklaşımda çoğullayıcılar, toplu ve dağılmış elemanlarla gerçekleştirilen empedans dönüştürücü 3-dB dalhatlı yönlü bağlaştmcı yapılan kullanılarak oluşturulmaktadır. Sekiz kanallı 2-4 GHz anahtarlamalı çoğullayıcı tasarımı ve simülasyonları yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Ayrıca anahtarlamalı çoğullayıcı yapışırım yapılabilirliğini denemek amacıyla, bazı kanal blokları askılı şerit kılavuz teknolojisiyle gerçekleştirilmiştir. Bu yaklaşımın dezavantajları, her kanal bloğu için iki adet süzgeç kullanımı, serim zorluklan ve ayarlama zamanıdır.İkinci yöntem seri çoğullayıcı yaklaşımını kullanmakta olup, çoğullayıcılar paralel kupleli hatların üç kapılı eşdeğer yapılan kullanılarak kanal süzgeçlerinin ortak bir kola seri bağlanması ile oluşturulmaktadır. Bu yöntemin birçok açıdan daha kolay bir alternatif olduğu gösterilmiştir. Bu yaklaşımda, her bir kanal bloğu için bir adet kanal süzgeci kullanılmakta, böylelikle gerekli süzgeç sayısı yarıya inmekte ve boyut küçülmesi sağlanmaktadır. Diğer avantajları ise serim kolaylığı ve ayarlama süresinin kısalığıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROWAVE SWITCHED MULTIPLEXER DESIGN Akkul, M. Mustafa Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Nevzat Yıldırım August 1999, 116 pages In this thesis, two novel methods are developed for the design of microwave multiplexers and switched multiplexers. In both approaches channel filters are designed in combline form. In the first approach, the multiplexer manifold is formed by impedance transforming 3-dB branchline directional couplers, which are realized in mixed lumped and distributed element form. Design and simulation of an- eight channel 2-4 GHz switched multiplexer is carried out successfully. Some channel blocks are constructed in suspended substrate stripline form in order to study the feasibility of the switched multiplexer. The main disadvantages of this approach are shown to be the use of two filters for each channel block, layout difficulties and tuning time. mThe second method makes use of the series multiplexer approach, in which the multiplexers are designed by series connection of channel filters to a common manifold by using three port properties of parallel coupled lines. It is shown that, this method forms a much simpler alternative in several respects. In this approach, only one channel filter is used for each channel block, thus halving the required number of channel filters, which accordingly leads to size reduction. The other advantages of the latter approach are layout simplicity and reduced tuning time. Keywords : Multiplexer, Switched multiplexer, Combline filter, 3-dB branchline directional coupler, Suspended substrate stripline. IV