Wigner crystallization in semiconductor quantum wires and model calculations for 3HE-4HE mixture
Yarıiletken kuvantum tellerindeki wigner kristalleşmesi ve sıvı 3HE-4HE karışımları için model hesaplamaları
  1. Tez No: 82455
  2. Yazar: IMAD AL-HAYEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvantum sıvısı, yoğunluk fonksiyon teorisi, Wigner kristalleşmesi, STLS yaklaşımı, 3He-4He karışımları, kısmi durgun yapıfaktörü, efektif etkileşme, kollektif modlar, dinamik yapı faktörü. vı, Quantum liquid, density functional theory, Wigner crystallization, STLS approximation, fermion-boson mixtures, 3He - 4He mixtures, partial static structure factor, effective interaction, collective modes, dynamical structure fac tor. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz YARIİLETKEN KUVANTUM TELLERINDEKI WIGNER KRİSTALLEŞMESİ VE SIVI 3HE-4HE KARIŞIMLARI İÇİN MODEL HESAPLAMALARI Al-Hayek, Imad Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Tomak Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilal Tanatar Eylül 1999, 73 sayfa. Yarıiletken kuvantum tellerinde Wigner kristalleşmesi yoğunluk fonksiyon teorisi yaklaşımı ile araştırıldı. Tek boyut benzeri bir yapıda, electronlarin yoğunluğu düşürüldüğünde, Wigner'in öngördüğü gibi, sistemin kristalleşme fazına yöneldiğini bulduk. Farklı yançaplı tellerin kristal elektronik yoğunluklarım hesapladık. Sonucun, Ivanov ve Huag'm eksitonik Wigner kristal hesaplamalanyla iyi uyuştuğunu gözlemledik. Kritik yoğunluğun asıl genişliğe bağımlılığı da araştırıldı. Hesaplarımızı ikili kuvantum tel sistemi için de uyarladık. Tezin ikinci kısımında, sıfır Kelvin sıcaklığında sert-iç itici potensiyel ve çekici uçla etlkileşen fermiyon-bozon karışımının en alt düzey özelliklerini çalıştık. Türler arasındaki taban kısmı yapı faktörlerini ve efektif etkileşmelerini hesaplamak için kendi içinde tutarlı alan yaklaşımını kullandık. Yaklaşık uyuşma bulmak için sonuçlarımızı sıvı 3He-4He kanşımlannm deneysel verileriyle karşılaştırdık. Buna ek olarak karışım için kollektif modlan ve dinamik yapı faktörlerini de tartıştık. Model ve teorimizi, iki boyutlu fermiyon-bozon karışımını (3He-4He)da araştırmak için genişlettik. Taban yapı faktörlerini, efektif etkileşimleri ve kollektif modlan hesapladık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WIGNER CRYSTALLIZATION IN SEMICONDUCTOR QUANTUM WIRES AND MODEL CALCULATIONS FOR 3HE-4HE MLXTURE Al-Hayek, Imad Ph. D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Tomak Co-Supervisor: Prof. Dr. Bilal Tanatar September 1999, 73 pages. Wigner crystallization in semiconductor quantum wires within the density functional theory approach was investigated. As the density of electrons in quasi- one-dimensional structure is lowered, we found that the system favors the crys talline phase as predicted by Wigner. We calculated the crystalline electronic densities for different wire radii. The result is in good agreement with the ex- citonic Wigner crystal calculations of Ivanov and Huag. The dependence of the critical density on the lateral width was also investigated. We also extended our calculations to double quantum wire system. In the second part of the thesis we also studied the ground state properties of a fermion-boson mixture interacting via a hard-core repulsive potential with an attractive tail at zero temperature. We used the self-consistent field approach to calculate the ground state partial structure factors and the effective interactions between the species. We compared our results with the experimental data on liquid 3He-4He mixtures to find qualitative agreement. Collective modes and dynamic structure factors for the mixture are also discussed. We also extended our model and theory to investigate the two dimensional fermion-boson mixture iii(3He-4He). We calculated the ground state structure factors, effective interactions and collective modes.