182 numaralı Besni Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (R.1317-1323/M.1901-1907)
Transcription and evaluation of Besni Sharia Register No 182 (R.1317-1323/M.1901-1907)
- Tez No: 824581
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Besni, Tereke, Vekil, Sharia Registry, Besni, Estate, Attorney
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Şer'iyye sicilleri, Osmanlı Devleti'nin askeri, hukuki, iktisadi, dini ve idari müesseseleri gibi alanlarında önemli bilgiler ihtiva etmektedir. Tarihi araştırmalarda önemli bir yere sahip olan ve bölgenin toplumsal yaşantısı hakkında ilgili verileri içinde barındıran şer'iyye sicilleri bu sebeple birinci elden kaynaklar konumundadır. Şehir tarihçileri için önemli bir yere sahip olan şer'iyye sicillerinde, köy ve mahalle isimleri; ticarî, cezaî ve her türlü hukukî kararlar; halkın geçim tarzı, ekonomik ve sosyal yaşamı ile ilgili bütün ayrıntılar bu defterlerde geniş bir biçimde yer almaktadır. Transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılan 182 Numaralı Besni Şer'iyye Sicili 120 sayfa olup (R.1317-1323 / M.1901-1907) yılları arasını kapsamaktadır. Ayrıca deftere başka bir defterden eklendiği düşünülen 30 Teşrin-i Sani 1337 (M. 30 Aralık 1921) tarihli bir de tereke belgesi yer almaktadır. Belgelerin geneli evlenme-boşanma, nafaka, miras, alacak-verecek, borç tahsili, haksız gasp, hırsızlık, mülk satışı gibi davalardan ve nikâh akdinden oluşmaktadır. Dolayısıyla 182 Numaralı Besni Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi ile Besni'nin (R.1317-1323 / M.1901- 1907) yılları arasındaki siyasi, sosyal, ekonomik, idari, mali ve hukuki durumuna ilişkin somut bilgilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sharia registers contain important information in many fields such as military, legal, economic, religious and administrative institutions of the Ottoman Empire. Fort his reason, the şer'iyye registers, which contain important data about historıcal researches and the social life of the region, are in the position of primary sources. Names of towns, villages and neighborhoods in the sharia registers, which have an important place for city historians; commercial, criminal and all kinds of legal decisions: all the details about the livelihood, economic and social life of the people are widely included in these books. The Besni Şer'iyye Registry numbered 182, which was transcribed and evaluated, has 120 pages; it covers the years (R.1317-1323 / M.1901-1907). In addition there is a an estate record dated 30 Teşrin-i Sani 1337 (M.30 December 1921), which is thought to have been added to the book from another book. The documents generally consist of cases such as marriage-divorce, alimony, inheritance, receivables, debt collection, unfair extortion, theft, sale of property and marriage contract. Therefore, with the transcription and evaluation of the Besni Şer'iyye Registry No. 182, concrete information on the political, social, economic, administrative, financial and legal situation of Besni between the years (R.1317-1323 / M.1901-1907) has been obtained.