Problem of cracked infinite hollow cylinder with two rigid inclusions
  1. Tez No: 82459
  2. Yazar: H.SEÇİL ALTUNDAĞ ARTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. RUŞEN GEÇİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: infinite cylinder, crack, rigid inclusions, stress intensity factor 111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz İKİ RİJİT ENKLOZYON VE ÇATLAK İÇEREN SONSUZ UZUNLUKTA TÜP PROBLEMİ Altundağ Artem, H. Seçil Doktora, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. M. Ruşen Geçit Eylül 1999, 136 sayfa Bu çalışmada sonsuzda eksenel çekmeye maruz çatlamış bir tüp problemi ele alınmıştır. Tüpte z=0 düzleminde eni (b-a) olan halka biçiminde bir çatlak ve z=± L düzlemlerinde simetrik yerleşmiş enleri (d-c) olan halka biçiminde iki rijit enklozyon bulunmaktadır. Tüp malzemesinin lineer elastik ve izotröp olduğu varsayılmaktadır. Problemin çözümü sonsuzda düzgün yayılı çekmeye maruz tüp ve halka şeklinde çatlak ile iki rijit enklozyon içeren tüp problemlerinden elde edilir. Elastisite denklemleri, Fourier ve Hankel dönüşüm teknikleri kullanılarak çatlak yüzü yer değiştirme türevi ile enklozyonlarda iki yüz arasındaki normal ve kayma gerilmesi farkları cinsinden yazılan üç tekil integral denkleme dönüştürülür. Bu integral denklemler Gauss-Lobatto integrasyon formülü kullanılarak bir lineer cebrik denklem takımına dönüştürülür. Ondan sonra çatlak uçları ve enklozyon kenarlarındaki gerilme şiddeti katsayıları sayısal olarak hesaplanır. Sonuçlar grafikler biçiminde verilmektedir. Anahtar Kelimeler : sonsuz uzunlukta tüp, çatlak, rijit enklozyonlar, gerilme şiddeti katsayısı. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBLEM OF CRACKED INFINITE HOLLOW CYLINDER WITH TWO RIGID INCLUSIONS Altundağ Artem, H. Seçil Ph.D., Department of Engineering Sciences Supervisor : Prof.Dr. M. Ruşen Geçit September 1999, 136 pages In this study, the infinite cracked hollow cylinder under the action of axisymmetric tensile loads at infinity is considered. The infinite cylinder contains a ring-shaped crack of width (b-a) at the symmetry plane z=0, and two rigid inclusions of width (d-c) symmetrically located at z= ± L planes. Material of the cylinder is assumed to be linearly elastic and isotropic. Solution for the infinite cylinder is obtained by considering an infinite cylinder subjected to uniformly distributed tensile load at infinity and an infinite cylinder having a ring-shaped crack and two rigid inclusions. The Fourier and Hankel transform techniques are used to solve the governing equations which are reduced to a system of three singular integral equations for crack surface displacement derivative and normal and shear stress jumps on rigid inclusions. By using Gauss-Lobatto quadrature formula these integral equations are converted to a system of linear algebraic equations which are solved numerically. Then, the stress intensity factors at the tips of the crack and at the edges of the inclusions are calculated. Results are presented in graphical form.