Isolation and preliminary characterization of hexokinase from rhizopus oryzae
- Tez No: 82463
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Heksokinaz, Rhizopus oryzae, Glikoliz vı, Hexokinase, Rhizopus oryzae, Glycolysis IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz HEKSOKİNAZ ENZİMİNİN Rhizopus oıyzae'dan İZOLASYONU VE ÖN KARAKTERİZASYONU Açar, Şeyda Yüksek lisans, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Eylül 1999, 87 sayfa Heksokinaz (EC 2.7.1.1) glikolizdeki ilk basamakta ATP ve Mg2+ nın varlığında glikozun glikoz-6-fosfata dönüşmesini katalizleyen enzimdir. Heksokinaz glikolizin kontrolünde önemli rol oynar ve glikoz baskılanması ve glikozun hücre içine alındığı glikoz taşımasında görev alır. Şimdiye kadar enzim pek çok organizmadan saflaştırılmış ve karakterize edilmiştir ve enzimin izoenzimlerinin olabildiği bilinmektedir.Bu çalışmada heksokinaz enzimi filamentli bir küf olan Rhizopus oryzae' nın laktik asit üreten bir suş (ATCC 9363)'undan ilk kez kısmen saflaştırılmış ve karakterize edilmiştir. Enzim, amonyum sülfat fraksiyonu ve DEAE-selüloz kromatografısi teknikleri kullanılarak saflaştırılmıştır. Heksokinaz % 40-70 amonyum sülfat fraksiyonunda çökmüş ve 0,71-0,75 kat saflaştırma elde edilmiştir. Fraksiyon daha sonra kolon kromatografısine tabi tutulmuş ve sonrasındaki saflık derecesi 1,5 kat olmuştur. Enzim aktivite tayinleri coupled enzim tayini ve HPLC ile yapılmıştır. Ham özütte enzimin optimum pH'ı 7,70 ve optimum sıcaklık aralığı 35-40 °C olarak bulunmuştur. Km ve Vmax değerleri sırasıyla 0,79 mM glikoz ve 0,025 umol glikoz/dak. olarak hesaplanmıştır. Yüzde 10'luk native-PAGE ve % 12'lik SDS- PAGE kullanılarak heksokinaz'ın dimer ve monomer formlarının moleküler ağırlığı 101.000 ve 50.800 Da olarak tahmin edilmiştir. Enzimin moleküler ağırlığı olan 50.8 kDa'na karşılık gelen yerde iki farklı izoelektrik noktası 6,53 ve 6,62 olarak tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND PRELIMINARY CHARACTERIZATION OF HEXOKTNASE FROM Rhizopus oryzae Açar, Şeyda M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Cosupervisor: Prof. Dr: Haluk Hamamcı September, 1999, 87 pages Hexokinase (EC 2.7.1.1) is the first enzyme of the glycolytic pathway that catalyzes the phosphorylation of glucose to glucose-6-P in the presence of ATP and Mg2+. Hexokinase is an important enzyme for the control of glycolysis and plays roles in glucose repression and in glucose transport into the cell. The enzyme has been characterized from different organisms and it is known that it may have isoenzymes. mIn this study hexokinase enzyme was partially purified and characterized for the first time from the filamentous fungus Rhizopus oryzae (ATCC 9363) which is a lactic acid producing strain. Hexokinase has been purified using ammonium sulfate fractionation and DEAE-cellulose chromatography techniques. The enzyme was precipitated between 40-70% ammonium sulfate saturation and 0.71-0.75 fold purification was achieved. The precipitate was then applied to DEAE-cellulose column and the degree of purification was 1.5 fold after the column chromatography. The enzyme activity measurements were done by a coupled assay method and by HPLC. The optimum pH for the enzyme in crude extract was found to be 7.70 and the optimum temperature range was 35 to 40 °C. The Km and Vmax values were found as 0.79 raM glucose and 0.025 umole glucose/min respectively from the Lineweaver-Burk plot. The molecular weight of dimer and monomer of hexokinase were estimated to be around 101,000 and 50,800 Da by using 10 % Native-PAGE and 12 % SDS-PAGE respectively. Two isoelectric points were detected corresponding to the molecular weight of the enzyme as 6.53 and 6.62.