Computer aided bevel and worm gear design
- Tez No: 82464
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasanm, Konik dişli, Silindirik sonsuz dişli çarkları, Eşit aralıklı arama metodu iv, CAD, Bevel Gear, Wormgear, Direct search optimization method m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz KONİK VE SONSUZ DİŞLİLERİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI Açıkgöz, Serhan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOĞLU Eylül 1999, 146 sayfa Bu çalışmada, konik ve silindirik sonsuz vida-çark dişlilerinin bilgisayar destekli optimum tasarımı için tasarım yazılımı ve algoritması geliştirilmiştir. Adı geçen dişlilerin tasarımında eşit aralıklı arama metodu kullanılmış ve yükleme hesaplan için AĞMA standardlan kullanılmıştır. Konik dişlilerin tasarımında diş kırılması ve yüzey basıncı değerleri tasarım sınırlan olarak alınıp diş interferansı (alttan kesilme) da göz önünde tutulmuştur. Hacim minimizasyonu asıl tasarım kriteri olarak kabul edilmiştir. Silindirik sonsuz dişli çarklannın tasanmında giriş gücü sınırlaması asıl tasanm kriteri olarak kabul edilmiştir. Programın çıktılan olarak tasarlanan parçalann geometrisi ve performansı verilmiştir.“Sabit geometrik tasanm”olarak adlandınlan bilinen geometrik değişkenlere göre tasanm yeteneği, örnek olarak sabit diş sayılan, aynca programa eklenmiştir. Bu dişlilerin analizi de programda yer almaktadır. Silindirik sonsuz dişli çarklannın tasanmında sabit merkez aralığı aynca bir tasanm kriteri olarak programda yer almaktadır. Tasarlanan parçalann grafik görüntüleri, çıktı olarak programda yer almaktadır. Visual Basic 5.0 programlama dili kullanılmış olup kullanıcı arayüzü ve yardım dosyalan da eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED BEVEL AND WORM GEAR DESIGN Açıkgöz, Serhan M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin KAFTANO?LU September 1999, 146 pages In this study a design algorithm and software is developed for the computer aided optimum design of bevel and worm gear pairs. Direct search method is used for the design of mentioned gears and AGMA standards are used for the rating calculations. The design for bevel gears is performed against the bending and contact stress constraints as well as the undercutting criteria. Volume minimization is the primary design criteria. An input rated power for the wormgears is the main design constraint for this type of gearing. The geometry and the performance of the designed gears are displayed as outputs of the program. Design of gears for a given geometry, which is referred as the“fixed geometry design”is also performed where one or more design parameters such as the number of teeth is given. Analysis of these gears are included in the algorithm and the software. Wormgear design for a constant center distance is added to the program as another design criteria. A graphical representation of the designed part is displayed as output. Visual Basic 5.0 is used in programming and a user interface as well as help files are included.