L5 vertebra pedikül ve intervertebral foramenin bilgisayarlı tomografi ile yapılan morfometrik incelenmesi ve güvenli alanların analizi
Morphometric measurement of pedicle and intervertebral foramen of L5 vertebra by computed tomography and analysis of safe zones
  1. Tez No: 824635
  2. Yazar: AZAT MUSTAFAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT HARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: L5 vertebra, pedikül, lateral reses, morfometrik ölçüm, L5 vertebrae, pedicle, lateral recess, morphometry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, Türk toplumunun L5 vertebraya ait bilgisayarlı tomografi ile morfometrik parametrelerin incelenmesi, varyasyonların saptanması, güvenli alanların analizinin yapılması ve elde edilecek bulgularla transpediküler vida ile fiksasyonu için katkısının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ocak 2022 ile Haziran 2023 tarihleri arasında lomber/pelvis bilgisayarlı tomografi çekilen 200 hastada L5 vertebrasına ait pedikül ve intervertebral foramen incelendi. Bulgular: L5 vertebrada lateral reses genişliği (LRG) ve pedikülün foramen girişindeki genişliği (PGg) ölçüldü. LRG/(PGg+LRG) oranı>=0,5 olanlar yüksek çıkışlı L5 kökü olarak kabul edildi (p90=0,5). Bu orana göre sinir kökü 43 olguda yüksek çıkışlı (%10,8), 357 olguda normal çıkışlı (89,2) olarak bulundu. Normal çıkışlı sinir kökü grubu yüksek çıkışlı sinir kökü grubuna göre SSA bakımından istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksektir (sırasıyla 37,7 (SD=7,58) ve 34 (SD=9,28); p=0,003). Sonuç: Sağlıklı popülasyonda L5 vertebrada önemli morfometrik farklılıkların olabileceği gösterildi. L5 sinir kökünü, çıkışına göre yüksek çıkışlı ve normal çıkışlı olarak iki kategoriye ayıran bir sınıflandırma getirildi. Yüksek çıkışlı sinir kökü varyasyonlarında giriş noktasının literatürde kabul edilen transvers çıkıntının ortasının seçilmesinin pedikül medial duvar penetrasyonu riskini arttırabileceği ve bu sebeple pedikül vidası giriş noktası olarak üst sınırının kullanılması önerilebilir. Bu anatomik değişkenlerin bilinmesinin; ameliyat öncesi cerrahi planlamada ve oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesinde omurga cerrahlarına yararlı pratik bilgiler sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study: This study aims to investigate the morphometric dimensions of the L5 vertebra with computed tomography in Turkish population, to detect variations, to analyze safe areas and to evaluate the contribution of the findings to TPV fixation. Materials and Methods: The pedicle and intervertebral foramen of the L5 vertebra were examined in a total of 200 patients who underwent lumbar/pelvis computed tomography for various reasons (except lumbosacral pathologies) between January 2022 and June 2023 at Marmara University Pendik Training and Research Hospital. Results: In the L5 vertebra, the lateral recess width (LRW) and the width of the pedicle at the entrance of the foramen (PWe) were measured. Those with LRW/(PWe+LRW) ratio >=0.5 were considered as high-riding L5 nerve root (p90=0.5). According to this ratio, the high riding nerve root were found in 43 cases (10.8%) and normal exiting in 357 cases (89.2%). The normal exiting nerve root group was statistically significantly higher in SSA than the high riding nerve root group (37.7 (SD=7.58) and 34 (SD=9.28), respectively; p=0.003). Conclusion: It has been shown that there may be significant morphometric differences in the L5 vertebra in the healthy population. A classification was introduced that divides the L5 nerve root into two categories according to its output: high output and normal output. In high-output nerve root variations, choosing the entry point in the middle of the transverse process, which is accepted in the literature, may increase the risk of pedicle medial wall penetration, and therefore it may be recommended to use its upper border as the pedicle screw entry point. We believe that knowing these anatomical variables will provide useful practical information to spine surgeons in preoperative surgical planning and minimizing possible complications.