Reuse of wastewater in yarn dyeing processes
İplik boya proseslerinde atik suyun yeniden kullanılması
  1. Tez No: 824665
  2. Yazar: MURAT CAN YAPÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET REFAH TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Tekstil Boyama, Atık Su, Geri Kazanım, Karbon Ayakizi, Climate Change, Textile Dyeing, Waste Water, Recycling, Carbon Footprint
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji ve Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Su tüketiminin yüksek olduğu tekstil boya endüstrisinde, atık suyun uygun geri kazanım yöntemleriyle arıtılarak yeni boyamalarda kullanılması ve böylece karbon ayak izi ve su ayak izinin azaltılması hedeflenmektedir. Ülkemizde tekstil boya sanayi çok geniş bir alana yayılmaktadır ve su tüketimi fazladır. Bu nedenle, belirli iplik türleri için atık suyun yeniden kullanılması, su tüketimini önemli ölçüde azaltacaktır. Tekstil boyahanelerinde ürünlerin boyanması, boyama prosesine göre 3-15 banyodan oluşabilmekte ve bu banyoların tamamında temiz su kullanılmaktadır. Dolayısıyla her aşamada atık su oluşmaktadır. Bu atık sular, tekrar kullanılmamak üzere atık su havuzuna gönderilmektedir. Viskon, pamuk, akrilik, polyester ve naylon gibi boya prosesleri incelendiğinde farklı sayıda banyolar ile boyanmaktadır. Ayrıca verilen boyarmaddelerin boya oranları da birbirinden farklıdır. Örneğin; akriliğin boyanması sonucu banyoda kalan su incelendiğinde berrak bir su görülürken viskon/pamuk için durum tam tersidir. Bu aşamada, her boya prosesinde oluşan atık su numuneleri uygun yöntemlerle analiz edilebilir ve belirli iplik türlerinin boyanmasında tekrar kullanılabilir. Atık suyun içeriğine göre arıtma prosesleri uygulanarak British Textile Technology Group ve Goodman and Porter tekstil atık suları geri kullanım kriterlerine getirilmesi ya da maksimum seviyede arıtılabilmiş olan atık suyun boyama veya boya sonrası yıkama banyolarında %100'e yakın performans ile boyama prosesine entegre edilmesi gerçekleştirilebilir. Dünyadaki temiz su kaynağının %20'sinin tekstil endüstrisinde kullanıldığı ve bir kilogram tekstil ürünü üretmek için 100 litreye kadar su gerektiği düşünülmekte olup, bu doğrultuda tekstil boyahanelerindeki yüksek su tüketiminin azaltılması için çevre dostu yöntemlerin uygulanmasıyla atık suların tekrar kullanımı hedeflenerek, tekstil boyahanesinde kullanılan günlük su tüketiminin minimuma indirilmesi amaçlanmaktadır. Bu tez yazısında, diğer elyaf türlerine oranla nispeten daha kolay boyanabilen akrilik (katyonik boyama) ve pamuk (reaktif boyama) üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Günde 100 ton su tüketimi olan bir tesis için suyun %30'unun geri dönüşüm havuzuna deşarj edilmesi ve deşarj edilen suyun tamamının tekrar boyamalarda kullanılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the textile dyeing industry where water consumption is high, the aim is to reduce carbon and water footprint by treating wastewater with appropriate recovery methods and using it in new dyeings. The textile dyeing industry is widespread in our country and water consumption is high. Therefore, reusing wastewater for certain types of yarn will significantly reduce water consumption. The dyeing of products in textile dyeing factories can consist of 3-15 baths depending on the dyeing process, and clean water is used in all of these baths. Therefore, wastewater is generated at every stage. These wastewaters are sent to the wastewater pool to not be reused. When the dyeing processes of different yarn types such as viscose, cotton, acrylic, polyester, and nylon are examined, they are dyed with different numbers of baths. In addition, the dye ratios of the given dyeing agents are different from each other. For example, when the water remaining in the bath is examined after dyeing acrylic, clear water is seen, while the situation is the opposite for viscose/cotton. At this stage, wastewater samples generated in each dyeing process can be analyzed with appropriate methods and reused for dyeing certain yarn types. By applying treatment processes according to the content of wastewater, British Textile Technology Group and Goodman and Porter textile wastewater reuse criteria can be met or wastewater that has been treated at a maximum level can be integrated into the dyeing process or post-dyeing washing baths with nearly 100% performance. It is estimated that 20% of the world's clean water resources are used in the textile industry and up to 100 liters of water are required to produce one kilogram of textile product. In this direction, by applying environmentally friendly methods to reduce high water consumption in textile dyeing factories and aiming to reuse wastewater, the daily water consumption in textile dyeing factories is aimed to be minimized. In this thesis, research has been conducted on acrylic (cationic dyeing) and cotton (reactive dyeing), which are relatively easier to dye than other fiber types. For a facility with a daily water consumption of 100 tons, the aim is to discharge 30% of the water to the recycling pool and to use all of the discharged water again in dyeing processes.