Odituar Radyasyo'nun mikrocerrahi anatomisi
Microsurgical anatomy of the Auditory Radiation
  1. Tez No: 824678
  2. Yazar: AYŞEGÜL ESEN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER, UZMAN HASAN BURAK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Odituar Radyasyo, Santral İşitsel Yol, İşitme, Ak madde, Auditory Radiation, Santral Auditory Pathway, Audio, White Matter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Fonksiyonel olarak önemli bir yapı olmasına rağmen mikrocerrahi anatomisi şimdiye kadar detaylı olarak gösterilememiş olan Odituar Rasyasyo lif demetinin, tüm komşulukları ile beraber ilk kez insan beyin lif diseksiyonları ile tüm sınır ve komşukları ile gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Mikro-Endonöroşirurji ve Nöroanatomi Eğitim Araştırma Laboratuvarı'nda gerçekleştirildi. 8 adet postmortem insan beyni, Klingler J. yöntemine uygun olarak fikse edildi ve diseksiyona hazır hale getirildi. Diseksiyonlar cerrahi mikroskop altında Rhoton mikrocerrahi seti kullanılarak yapıldı. Diseksiyonlar lateralden mediale, medialden laterale yapılarak ak madde lifleri kat kat kaldırıldı. Diseksiyonlar sırasında her aşamada ulaşılan lifler ve anatomik yapıların birbirleri ile ilişkisi profesyonel dijital fotoğraf makinası ile 3 boyutlu fotoğraflama tekniği kullanılarak fotoğraflandı. Bulgular: Çalışmamızda Odituar Radyasyo liflerinin medial genikülat cisimden superior temporal girusa kadar olan seyrinin mikrocerrahi anatomisi ortaya konmuştur. Bu liflerle beraber seyreden ve diseksiyonunu zorlaştıran diğer ak madde lifleri ile olan komşulukları gösterildi. Ayrıca Odituar Radyasyoyu diğer projeksiyon liflerinden ayıran yönelimi ve yapısı farklı açılardan görüntülenerek anatomik oryantasyonu sağlandı. Sonuç: Odituar Radyasyonun, mikrocerrahi anatomisinin iyi bilinmesi, nöroşirurji bakış açısı ile üç boyutlu olarak bilinmesi bölgeye yapılan cerrahi girişimleri güvenli hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
Object: The microsurgical anatomy of the Auditory Radiation fibers is the functionally important structure which has not been shown until now. The aim of this study is to show the auditory radiation in all its borders and neighbors with human brain fiber dissections for the first time. Materials and Method: The study is carried out in Micro-Endoneurosurgery and Neuroanatomy Training and Research Laboratory, Department of Neurosurgery, Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine. 8 cadaveric human brains are fixed according to Klingler J. and Ludwig E. Method and prepared for dissection. Dissections are performed under surgical microscope using a Rhoton microsurgical dissection set. White matter fibers are removed layer-by-layer with dissections carried out in lateral-to-medial and medial-to-lateral fashions. Every stage of dissection is photographed with a professional digital camera using 3-dimensional photography technique. Results: In our study, microsurgical anatomy of the course of the auditory radiation fibers from the medial geniculate body to the superior temporal gyrus was showed. Their neighbors with other white matter fibers, which coexist with these fibers and make it difficult to dissect, were shown. In addition, anatomical orientation was achieved by visualizing the orientation and structure of the Auditory Radiation that distinguishes it from other projection fibers. Conclusion: The microsurgical anatomy of the Auditory Radiation is the important fiber bundle. Three-dimensional knowledge of the radiation from the neurosurgical point of view will secure surgical interventions to the region.