Quantitative basin modeling, hydrocarbon generation and migration history of Eskitaş oil field, southeast Turkey foreland basin
Eskitaş petrol sahasının kantitatif basen modellemesi, hidrokarbon türüm ve göç tarihçei, Türkiye güneydoğu forlend baseni
- Tez No: 82473
- Danışmanlar: PROF. DR. NURKAN KARAHANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kantitatif basen modellemesi, kinetik modelleme, petrol sistemi, Türkiye Güneydoğu Forlend Baseni, hidrokarbon türümü ve göçü. VI, Quantitative basin modeling, kinetic modeling, petroleum system, Southeast Turkey Foreland Basin, hydrocarbon generation and migration. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
oz ESKITAŞ PETROL SAHASI'NIN KAN T İT ATİF BASEN MODELLEMESİ, HİDROKARBON TÜRÜM VE GÖÇ TARİHÇESİ, TÜRKİYE GÜNEYDOĞU FORLEND BASENİ Akpulat, Nadir Taşkın Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nurkan Karahanoğlu Kasım 1999, 194 sayfa Türkiye Güneydoğu Forlend Baseni'ndeki imbrikasyonlu yapıların kompleks petrol sisteminin daha iyi anlaşılması petrolün kaynaktan tureyip kapanlanmasına kadar geçen evrelerin değerlendirilmesi için gereklidir. Petrol sisteminin esas elemanları basen çapında bilindiği için, hidrokarbon türümü, göçü, birikimi ve sahadaki kapan oluşumu gibi petrol sistemi süreçleri Eskitaş sahasında zamana bağlı olarak çalışılmıştır. Bu süreçler kinetik ve bir boyutlu kantitatif basen modellemesi kullanılarak değerlendirilmiştir. Aktivasyon enerjisi dağılımını kerojen tipi belirlediğinden, kinetik modelleme petrol ve gas türüm miktarlarının hesaplanması için gereklidir. Güneydoğu Anadolu Baseninde Tip II kerojene sahip Karaboğaz Formasyon'u için hesaplanan genel aktivasyon enerjisi dağılımı 50-60 Kj/mol arasında olup en yüksek değere 52 Kj/mol'de ulaşılmıştır. Karaboğaz Formasyon'u ve Karababa-A Üyesi Eskitaş Petrol Sahası'nın başlıca iki kaynak kayasıdır. Karaboğaz Formasyon'u erken petrol türüm zonuna Orta Eosen zamanında, Karababa-A Üyesi ise OrtaEosen zamanından biraz daha önce girmiştir. Karaboğaz Formasyonu ve Karababa-A Üyesi Orta Eosen'den itibaren erken petrol türüm zonundadırlar. Eskitaş Sahasi içerisinde kalan bu kaynak kayalar ana petrol türüm zonuna, geç petrol türüm zonuna yada gaz türüm zonuna girmemişlerdir. Bu nedenle, Karaboğaz Formasyon'u toplam potansiyelinin % 6'sını türetirken Karababa-A Üyesi toplam potansiyelinin % 8.5'unu türetmiştir. Türkiye Güneydoğu Forlend Baseni'nin çalışma alanı kesiminde maksimum gömülme Geç Miyosen zamanında meydana gelmiştir ve petrol türüm reaksiyonlarını artırmıştır. Modelleme sonuçlarına göre basende iki ana tektonik etkileşimli gömülme oluşmuştur. Bunların birincisi Geç Kretase zamanında diğeri ise Geç Miyosen zamanında meydana gelmiştir. Modelleme sonuçlarına göre Eskitaş Sahası'nda üretilen petrolün kaynağının Karaboğaz Formasyon'u olduğu belirlenmiştir. Karababa-A Üyesi petrol türetmesine karşın, basende ikincil öneme sahiptir. Karababa- A Üyesi'nin Eskitaş Sahası'nda üretilen petrol ailesine çok az katkısı olduğu yada hiç katkısı olmadığı düşünülmektedir. Eskitaş Petrol Sahası'na hidrokarbon göçü fay düzlemleri boyunca, düşey olarak ve nisbeten kısa mesafelerden meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUANTITATIVE BASIN MODELING, HYDROCARBON GENERATION AND MIGRATION HISTORY OF ESKİTAŞ OIL FIELD, SOUTHEAST TURKEY FORELAND BASIN Akpulat, Nadir Taşkın M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nurkan Karahanoğlu November 1999, 194 pages The better understanding of complex petroleum system of the imbricated structures of Southeast Turkey Foreland Basin is essential to evaluate the petroleum accumulation from source to trap. Since the main elements of the petroleum system are basin-wide well known, the processes such as hydrocarbon generation-migration-accumulation, and trap formation with respect to their timings were investigated within the Eskitaş Oil Field. In order to quantify these processes kinetic modeling and 1-D quantitative basin modeling were utilized in this study. Since the type of the kerogen controls the activation energy distribution, kinetic modeling is necessary to quantify the amount of oil and gas generated. The calculated general activation energy range is 50-60 Kj/mole with a 52 Kj/mole peak value for the Karaboğaz Formation which has Type II oil prone kerogen Southeast Anatolian Basin. Karaboğaz Formation and Karababa-A Member are the main source rocks in the Eskitaş Oil Field. Karaboğaz Formation entered the early oil generation in Middle Eocene time whereas Karababa-A Member entered the early oil generation zone slightly before the Middle Eocene mtime. The Karaboğaz Formation and Karababa-A Member have been in early oil generation zone since Middle Eocene time. The source rocks in the Eskitaş Oil Field did not enter the main oil generation, late oil generation or gas zone. Therefore, the Karaboğaz Formation generated 6 % of its total potential, whereas, the Karababa-A Member generated 8.5 % of its total potential. The maximum burial in the study area of the Southeast Turkey Foreland Basin is in Late Miocene time that advances the petroleum generation reactions. The modeling suggests that there are two major tectonically induced subsidences in the basin. The first one occurred in the Late Cretaceous and the second one occurred in Late Miocene. As the modelling suggests the source of liquid hydrocarbons produced in the Eskitaş Oil Field is Karaboğaz Formation. Although Karababa-A Member generated some liquid hydrocarbon, it is secondary in importance and has very little or no contribution to the present day oil families in the Eskitaş Oil Field. The hydrocarbon migration into the Eskitaş Oil Field occurred vertically along the fault surfaces within relatively short distances.