Systematic analysis of and policy generation for the SSK pension scheme in Turkey
Sosyal sigortalar kurumu emeklilik sisteminin incelenmesi ve politika oluşturulması
  1. Tez No: 82471
  2. Yazar: MUSTAFA AKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigorta, SSK, Aktüeryal Emeklilik Modeli. VI, Social Security, Social Insurance, SSK, Actuarial Pension Model. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
oz SOSYAL SİGORTALAR KURUMU EMEKLİLİK SİSTEMİNİN İNCELENMESİ VE POLİTİKA OLUŞTURULMASI AKMAZ, Mustafa Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel Güven Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol Sayın Ocak 1999, 191 sayfa Bu çalışmada dünyada ve Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemleri incelenmekte ve SSK sistemi ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Çalışmada, SSK emeklilik sisteminin açıklarım kapatmaya yönelik politikaların belirlenmesinde karar vericilere yardımcı olabilecek ILO aktüeryal emeklilik modeli kullanılmış ve modelin tüm verileri ile demografik ve sosyo-ekonomik varsayımları Devlet İstatistik Enstitüsü, DPT ve SSK verilerine dayandırılarak güncelleştirilmiştir. Söz konusu model kullanılarak sistemin temel parametre ve politikalardaki değişimlere nasıl tepki vereceği analiz edilmektedir. Buçerçevede, tek parametre ve çok parametre değişimli senaryolar, mevcut durumun devamı senaryosuyla karşılaştırılmaktadır. Sonuçlar,“çok parametre değişimli”senaryoların gider/gelir oranını 2025-2030 yıllarına varmadan 1.00'in altma indirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYSTEMIC ANALYSIS OF AND POLICY GENERATION FOR THE SSK PENSION SCHEME IN TURKEY AKMAZ, Mustafa M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sibel Güven Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol Sayın January 1999, 191 pages In this study, the social security systems in the world and Turkey are described and the SSK system, the social insurance scheme for workers, is analyzed in detail. In the study, the ILO actuarial pension model, which can be used as a policy tool by policy makers in determining which measures can be effective in reducing SSK's financial deficits, was used and all of the inputs, and the demographic and socio-economic assumptions were updated based on the data of State Institute of Statistics, State Planning Organization and SSK. IllHow the system reacts to the changes in the fundamental parameters and policies is analized by means of the model. In this respect, pure and mixed scenarios are compared to the Base Case Scenario. The results indicate that mixed scenarios are able to bring the expenditure/revenue ratio below 1.00 by years 2025-2030.