A Case study valuation of environmental damage: A case study on Yusufeli Dam and hydroelectric power plant
Çevresel zararın pazar dışı değerlendirilmesi: Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santralı üzerine örnek bir çalışma
- Tez No: 82481
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fayda-Maliyet Analizi, Koşullu Değerlendirme Yöntemi, Barajlar ve Çevre, Pazar Dışı Değerlendirme, Ödeme İstekliliği vı, Benefit-Cost Analysis, Contingent Valuation Method, Dams and Environment, Non-market Valuation, Willingness to Pay IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz ÇEVRESEL ZARARIN PAZAR DIŞI DEĞERLENDİRİLMESİ: YUSUFELİ BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRALI ÜZERİNE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA Alp, Emre Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Eylül 1999, 101 sayfa Yusufeli Projesi'nin değerlendirmesi sonucunda, projenin öncelikli sosyal etkisinin, Yusufeli İlçesi ile birlikte beş ayrı köyün de tarlalanyla birlikte sular altında kalacak olması olduğu görülmüştür. Projeden etkilenerek göç etmek zorunda kalacak insan sayısı 8 bin civarında olacaktır. 1990 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre bu projeden doğrudan veya dolaylı yollarla etkilenecek hane sayısı, kent merkezlerinde 859 ve kırsal alanda da 881 olacaktır. Projenin mevcut ekonomik değerlendirme çalışması Japan International Cooperation Agency tarafından 1986 yılında yapılmıştır. Ancak yapılan çalışma ile ilgili önemli bir eksiklik, projenin fayda-maliyet analizi ile ilgili olan muhtemel sosyo-ekolojik etkilerinin incelenmemiş olmasıdır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin kuzeydoğusunda Çoruh nehri üzerine kurulacak olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı'ndan kaynaklanacak çevresel zararın pazardışı değerlendirilmesinin gerçekleştirilmesidir. Bu amaçla,“Koşullu Değerlendirme Yöntemi”(KDY) yöntemi zararı ölçmek amacı ile kullanılmıştır. Yusufeli İlçesinde 289 kişi ile yapılan anket sonuçlan bölge insanının çevresel zararın onarımı için gereken bedeli ödeme istekliliğinin belirlenmesi amacına yönelik olarak değerlendirilmiştir. Hesaplanan çevresel zararın bedeli, daha önce hazırlanmış olan fayda-maliyet hesabına maliyet olarak dahil edilmiştir. Değişik sonuçlar elde edilmiş olmasına rağmen, fayda maliyet oranı 1 in altına düşmemiştir. Hesaplanan fayda maliyet oranları 1.65 ile 1.15 arasında değişmektedir. Bundan dolayı, projenin sosyo-ekonomik açıdan uygulanabilir olduğu sonucu çıkartılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-MARKET VALUATION OF ENVIRONMENTAL DAMAGE: A CASE STUDY ON YUSUFELİ DAM AND HYDROELECTRIC POWER PLANT Alp, Emre M.Sc, Environmental Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş September 1999, 101 pages Analysis of the Yusufeli Project reveals that the major social impact of this project is inundation of Yusufeli Town and five other villages with their fields. The number of people that will be affected and forced to resettle by the project is about 8,000. According to the 1990 population census, there are 859 households in the urban settlements and 881 households in the rural settlements that will be directly or indirectly affected by the project. The discussion about this project is that the possible socio-ecologic impacts of the project which are related to the costs and benefits of it were not considered in its current economic feasibility study prepared by Japan International Cooperation Agency (1986). The purpose of this study is to value the environmental damage that will be caused by the Yusufeli Dam and Hydroelectric Power Plant located in the north-east of Turkey, on Çoruh River. The mContingent Valuation Method (CVM) was adapted to measure the damage. The data from a survey of 289 residents in Yusufeli Village were used to study people's willingness to pay (WTP) for the restoration of the environmental impacts of the project. After the evaluation of the environmental damage, this item was included into the benefit cost analysis. Although different results are obtained, the benefit cost ratio is still bigger than 1 as varying from 1.65 to 1.15. Therefore it can be concluded that this project sounds feasible from the socio-economical point of view.