The Agency of the architect in the production process of mass housing. The example of Eryaman mass housing application
Toplu konut üretim sürecinde mimarın rolü ve etkinliği. Eryaman toplu konut uygulaması örneği
  1. Tez No: 82482
  2. Yazar: KAYA ALPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mass Housing, Production Process, Agency of the Architect
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
oz TOPLU KONUT ÜRETİM SURECİNDE MİMARIN ROLÜ VE ETKİNLİĞİ ERYAMAN TOPLU KONUT UYGULAMASI ÖRNEĞİ ALP AN, Kaya Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc.Prof.Dr. Emel Aközer Ortak Tez Yöneticisi: Ins. Sevin Osmay Eylül 1999, 190 sayfa Bu çalışma, Eryaman toplu konut projesinin üretim sürecini mimarın rolünü ele alarak incelemeyi amaçlamaktadır. Eryaman toplu konut projesi, toplu konutun 1980'li yıllarda Türkiye'de konut probleminin çözümünde önemli bir alternatif olarak ön plana çıkarıldığı dönemde gerçekleştirilmiştir. Bu proje, konut sunumu ile ilgilenmek üzere devlete bağlı bir idare olarak kurulan Toplu Konut İdaresi tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla bir idare devlet aracılığıyla ilk defa bu dönemde kurulmuştur. Toplu Konut İdaresi, toplu konut üretiminde yeni tip organizasyonların, işleyişlerin, yasa ve yönetmeliklerin oluşmasına sebebiyet vermiş, ve böylece bu sunum tarzının Türkiye'de kurumsallaşmasında en büyük role sahip olmuştur. Eryaman toplu konut uygulaması örneği, konut üretiminin bu yeni kurumsal bağlamında mimari faaliyetlerin genel durumunu kavrayabilmemiz için uygun bir araştırma alam sağlamaktadır.VI Toplumsal ilişkilerin bu yeni bağlamında gerçekleşen mimari faaliyetler, mekansal sonuçlan etkileyebilecek sosyal kısıtlamaları kavrayabilmek amacıyla ele alınmıştır. Konut sektörünün bir özelliği, mimarın da dahil olduğu pek çok etki grubunun üretim süreçleri içerisinde yer almasıdır. îçinde bulunduğumuz güncel bağlamda, mimarlar çokça bürokratik olarak idare edilen kamu veya özel kuruluş ve organizasyonlar ile ilişki içine girmektedir. Talep edilen mimarlık hizmetlerinin niteliği bu kuruluş ve organizasyonların müdahalesine bağlı olarak değişebilmektedir. Çalışma, inşaa edilmiş çevrenin oluşumunu üretim süreçlerine dahil olan etki gruplarının tüm faaliyetleri ile ilişkili olarak düşünebilmek için, mekanı sosyal ürün olarak nitelendiren bir kavramsal çerçeve sunmaktadır. Bu tür bir kavramsallaştırma giriş niteliğindeki ilk bölümde Manuel Castells, David Harvey ve Anthony Giddens'ın teorik çalışmalarına referans verilerek önerilmiştir. Kavramsal çerçeve, inşaa edilmiş çevrenin oluşumunu ve niteliğinin belirlenişini toplumsal yapılar ve insan faaliyetleri ile ilişkili olarak açıklamaya çalışmaktadır. Türkiye'de toplu konut üretimini ilgilendiren kurumsallaşmış özelliklerin çözümlemesi ikinci bölümde, sunulan kavramsal çerçeve ile ilişkili olarak yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Eryaman toplu konut uygulaması içinde mimarın rolü ve etkinliğini araştırabilmemiz için, Türkiye'de mimarlık pratiğinin yasal çerçevesi, toplu konut üretim sürecine dahil olan yeni kurum ve organizasyonların ve bu organizasyonlar içerisindeki mimarların rolleri, ayrıca toplu konut üretiminin yeni kurumsal bağlam içinde işleyişi açıklanmıştır. Araştırma, üretim süreçlerine dahil olmuş etki grupları ile yapılan görüşmelerden elde edilen bulguların yorumuna dayanmaktadır. Sonuç bölümünde, bu çalışmanın ancak diğer ve ileriki toplu konut uygulaması örneklerinin aynı şekilde ele alınması ve elde edilen bulguların toparlanıp bildirilmesi ile daha sağlıklı sonuçlara varabileceği vurgulanmıştır. Anahtar Kelimeler; xopıu Konut, Üretim Süreci, Mimarın Rolü ve Etkinliği
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE AGENCY OF THE ARCHITECT IN THE PRODUCTION PROCESS OF MASS HOUSING: THE EXAMPLE OF ERYAMAN MASS HOUSING APPLICATION ALPAN, Kaya M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Emel Aközer Co-Supervisor: Ins. Sevin Osmay September 1999, 190 pages This study aims at inquiring into the production process of the Eryaman mass housing project by focusing on the role of the architect. The Eryaman mass housing project has been realized in a period when mass housing was put forward in the 1980's as an alternative for solving the housing problem of the country. The project has been realized by the Housing Development Administration (“Toplu Konut İdaresi”) which was established by the state in order to be engaged in housing supply. It was for the first time in this period that the state attempted to establish an administration with this aim. Housing Development Administration introduced new forms of organization, procedures, rules and regulations for mass housing production, and thus, has played the major role for the institutionalization of this form of housing supply in Turkey. The example of Eryaman mass housing application provides a relevant field of inquiry by which we can realize the new context of architectural activity in the new institutional context of housing production.The architectural activities in the new context of social relations are problematized in order to provide an insight into the social constraints which effect spatial outcomes. The housing sector is characterized by the involvement of variety of agents in the production processes one of which is the architect. In the current context, the architects confront with bureaucratically managed public and private agencies during the production processes. The characteristics of the demand for architectural services may vary in the interventions of these agencies. In order to conceive the formation of the built environment with regard to the overall activities of the agents involved in the production processes, the study first proposes a conceptualization of“space”as a social product. Such a conceptualization is brought up in the introductory part by referring to the theoretical studies of Manuel Castells, David Harvey and Anthony Giddens. The conceptual framework try to give an insight for the formation and characterization of the built environment with regard to social structures and human activities. An analysis of the institutionalized features concerning mass housing production in Turkey is made in the second chapter with regard to the conceptual framework proposed. In the third chapter, the legal framework for architectural practice in Turkey, the role of the new agencies and the architect in the production process of mass housing, and the procedures in relation to the new institutional context of mass housing production are explained. This will provide the basis for the inquiry into the agency of the architect in Eryaman mass housing application. The inquiry bases on an interpretation of findings gained through interviews made with the agents who have been involved in the production processes. In the conclusion it is emphasized that healthier results can be obtained only if further examples of mass housing applications are studied in the same way and if the findings derived from them are collected and declared.