A Study on the social environmental analysis of the qualitative values in mass housing areas in suburbs: A case study in Ankara-Eryaman
- Tez No: 82480
- Danışmanlar: SEVİN OSMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Altkent, altkentlerde yaşam biçimi, sosyal çevre kalitesi, toplu konut, sosyal çevre. iv, suburb, suburban way of life, quality of social environment, mass-housung, social environment. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz ALTKENTLERDEKİ TOPLU KONUT ALANLARINDA SOSYAL ÇEVRENİN NİTELİKSEL ANALİZİ ÜZERİNE, ANKARA-ERYAMAN ÖRNEK ALANINDA BİR ÇALIŞMA Alkan, H. Filiz Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Sevin Osmay Eylül 1999, 152 sayfa Bu tezde kent dışında gelişmekte olan konut alanlarındaki sosyal çevre kalitesi irdelenmiştir. İlk olarak, altkentleşme süreci ve Türkiye'deki altkentlerin özellikleri teorik bir çerçevede tartışılmıştır. Ankara-Eryaman 1. Etap Toplu Konut Alanı Türkiye'deki altkentlerde sosyal çevre kalitesi üzerine bir analiz yapmak için örnek alan olarak seçilmiştir. Eryaman 1. Etap kullanıcılarının yaşam çevrelerine yönelik öznel değerlendirmelerini anlamak, çalışmanın odak noktasıdır. Böylece, kullanıcıların yaşam çevreleri ile ilgili fikirleri ve bu öznel değerlendirmelerin planlama sürecine nasıl katılması gerektiği anlaşılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE SOCIAL ENVIRONMENTAL ANALYSIS OF THE QUALITATIVE VALUES IN MASS HOUSING AREAS IN SUBURBS : A CASE STUDY IN ANKARA-ERYAMAN Alkan, H. Filiz M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Instr. Sevin Osmay September 1999, 152 pages In this study, qualitative values of social environment of suburban residential areas is analysed. This analysis is preceded by a general discussion of the suburbanization process and the characteristics of suburban settlements in Turkey. The case of Eryaman First Stage in Ankara/Turkey is selected as an example for a suburban mass-housing complex, which provided the empirical analysis material on qualitative values. The main focus in this analysis was to obtain first hand information from the inhabitants of this area and their subjective evaluation of their living environment, in order to understand how they judge their social environment and how this subjective evaluation can be embedded into the planning process.