Tip 1 diyabette TIM-3 ve galectin-9 düzeylerinin T hücreleri ve serumda incelenmesi
Investigation of TIM-3 and galectin-9 levels in T cells and serum in type 1 diabetes
  1. Tez No: 824820
  2. Yazar: MORTAZA ABDOLLAHVAND
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN GÜROL
  4. Tez Türü: Doktora
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, TIM-3, Galektin-9, T Hücreler, Serum, Type 1 Diabetes, TIM-3, Galectin-9, T Cells, Serum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tip 1 ve tip 2 diabetes mellitus (T1D, T2D) ortak olarak ketoasidoz, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, inme ve körlük gibi ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilen yüksek kan şekeri seviyelerine (hiperglisemi) sahiptir. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, pankreasın Langerhans adacıklarındaki beta hücrelerine saldırır, insülin üretimini azaltmak ve sonunda tamamen ortadan kaldırmak için onları yeterince yok eder veya hasar verir. T1D ise genellikle 30 yaşın altındaki kişilerde başlar ve bu nedenle her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen gençlik başlangıçlı diyabet olarak da adlandırılır. Galektin-9 ve T Hücre İmmünoglobulin Müsin-3 Yolağının tip 1 diyabet için terapötik bir hedef olabileceği gösterilmiştir. Gal-9, ikili mod ile bağışıklık sistemine farklı şekilde katkıda bulunur ve CD4+Tim-3+ TH1 hücrelerinin apoptozunu indükleme ve TNF-a üreten DC'yi aktive etme yeteneğini gösterir; ilki sona erer ve ikincisi TH1 yanıtlarını destekler. Gal-9, NOD farelerinde CD4+Tim-3+ TH1 hücrelerinin apoptozunu indükler ve bu, Gal-9'un tip 1 diyabet için terapötik potansiyeli için ana mekanizmadır. Bu çalışmanın temel amacı, tip 1 diyabetli hastalardan alınan serum ve T hücre örneklerinde Gal-9 ve TIM-3 ekspresyon seviyelerini incelemek, sağlıklı deneklerdeki ekspresyon seviyeleri ile karşılaştırmak ve Gal-9 ve TIM-3 ekspresyon düzeylerinin tip 1 diyabet patogenezi ile olası korelasyonu belirlemektir. Bunun için tip 1 diyabetli hastalar ve sağlıklı deneklerden alınan serum ve T hücre örneklerinde Gal-9 ve TIM-3 ekspresyon seviyeleri ELISA ve akan hücre ölçer metotlari ile ölçüldü. Sağlıklı deneklerdeki ekspresyon seviyeleri ile karşılaştırdıkta, tip 1 diyabetli hastalarda daha yuksek TIM-3 ve Gal-9,un serum düzeyleri ve T hücrelerde daha dusuk oranda TIM-3+ ve Gal-9+ T hücreleri belirlenmistir. Bu bulgular T1D patojenezinde Gal-9 ve TIM-3'un olasi rolun gostemektedir.
Özet (Çeviri)
Type 1 diabetes mellitus (T1D) have in common high blood glucose levels (hyperglycemia) that can cause serious health complications including ketoacidosis, kidney failure, heart disease, stroke, and blindness. . The body's own immune system attacks the beta-cells in the islets of Langerhans of the pancreas, destroying or damaging them sufficiently to reduce and eventually eliminate insulin production. T1D usually starts in people younger than 30 and is therefore also termed juvenile-onset diabetes, even though it can occur at any age. It was shown that galectin-9 and T Cell Immunoglobulin and mucin containing protein 3 Pathway may be a therapeutic target for type 1 diabetes. Gal-9 differentially contributes to the immune system by dual mode and demonstrates the ability to induce apoptosis of CD4+Tim-3+ TH1 cells and activate DC that produce TNF-α; the former terminates and the latter promotes the TH1 responses. Gal-9 induces apoptosis of CD4+Tim-3+ TH1 cells in NOD mice, and this is the major mechanism for the therapeutic potential of Gal-9 for type 1 diabetes. Major aims of the present study are to examine the expression levels of Gal-9 and TIM-3 in serum and T cells samples from patients with type 1 diabetes, compare them with the expression levels in healthy subjects and determine the possible correlations between Gal-9 and TIM-3 expression levels and type 1 diabetes pathogenesis. For this, the expression levels of Gal-9 and TIM-3 in serum and T cells samples from patients and healthy subjects with type 1 diabetes and healthy subjects were measured by ELISA and flow cytometry respectively. In comparison with healthy subjects, higher serum levels of TIM-3 and Gal-9 and lower percentage of TIM-3+ and Gal-9+ T lymphocyte were seen in T1D patients. These findings implicate probable role of TIM-3 and Gal-9 in T1D pathogenesis.