Üniversitede öğrenim gören kadın öğrencilerin ilişki bağımlılığı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining the levels of love-addiction among female universitystudents in terms of sociodemographic variables
- Tez No: 824904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Addiction, Behavioral Addiction, Relationship Dependency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı üniversitede öğrenim gören kadın öğrencilerin ilişki bağımlılığı düzeylerini saptamak ve ilişki bağımlılığı düzeylerinin bazı sosyodemografik özelliklerle ilişkisini inceleyerek ilişki bağımlılığındaki risk faktörlerini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı olarak nicel araştırma şeklinde yapılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni ilişki bağımlılığı düzeyi, bağımsız değişkenleri ise sosyodemografik değişkenlerdir. Araştırmanın verileri 284 öğrenciye Spann Fisher İlişki Bağımlılığı Ölçeği ve Sosyodemografik Bilgi Formu uygulanarak toplanmıştır. Veriler SPSS 15.0 programına işlenerek Pearson Korelasyon, T-testi ve Tek Yönlü Anova testleri uygulanarak analiz edilmiştir. Bulgular: Yaş, ekonomik düzey, aile içi yakın ilişki durumu, içe kapanık ve asosyal kişilik özelliği, kaygılı ve depresif olma durumu, romantik ilişkiden sonraki ayrılık sürecinde psikolojik desteğe ihtiyaç duyma ve maddeye başvurma durumu ile öğrencilerin sigara veya alkol kullanma durumlarının ilişki bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Kadın öğrencilerin ilişki bağımlılığı olgusunu yaşamada, yaşın artması koruyucu bir faktör olurken ekonomik düzey düşüklüğü bir risk faktörüdür. Bununla birlikte aile içi yakın ilişkiler ilişki bağımlılığı geliştirmede koruyucu bir faktör olmaktadır. İçe kapanık ve asosyal kişilik özelliği ile kaygılı ve depresif bir ruh hali ilişki bağımlılığı geliştirmede belirleyici olmaktadır. İlişki bağımlılığı romantik ilişkiden sonraki ayrılık sürecinde psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Madde kullanımı ilişki bağımlılığı geliştirmede etkiliyken ilişki bağımlılığı da romantik ilişkiden sonraki ayrılık sürecinde madde kullanımını tetiklemektedir. Anahtar Kelimler: Bağımlılık, Davranışsal Bağımlılık, İlişki Bağımlılığı
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the levels of love-addiction among female students at university and to examine the relationship between love-addiction levels and certain socio-demographic characteristics to identify risk factors. Material and Methods: This study was conducted as a quantitative research based on the correlational survey model. The dependent variable of the research is the level of love-addiction, whereas the independent variables are socio-demographic variables. The data of the study were collected from 284 students using the Spann Fisher Relationship Dependency Scale and the Socio-demographic Information Form. The data were analyzed using Pearson Correlation, T-test, and One-way ANOVA tests in the SPSS 15.0 program. Results: Significant relationships were found between the levels of love-addiction and age, economic level, close relationship within the family, introverted and antisocial personality traits, anxiety and depression, the need for psychological support during the post-romantic relationship breakup period, and substance use, including smoking or alcohol consumption among students. Conclusion: While increasing age serves as a protective factor in experiencing love-addiction among female students, low economic level is a risk factor. Furthermore, close relationships within the family act as a protective factor in love-addiction dependency. Introverted and antisocial personality traits, as well as an anxious and depressive mood, are influential factors in developing love-addiction. Love-addiction leads to psychological problems during the post-romantic relationship breakup period. Drug addiction is effective in developing love-addiction, while love-addiction triggers drug addiction during the post-romantic relationship breakup period.