Çocuk kardiyoloji polikliniğinde doğumsal kalp hastalığı nedeniyle takip edilen hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients followed due to concentrateheart disease in pediatriccardiology clinic
- Tez No: 824912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İRDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğumsal Kalp Hastalığı, Çocuk, Ekokardiyografi, Congenital Heart Disease, Child, Echocardiography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamız, hastanemiz çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran doğumsal kalp hastalıklarının sıklığının araştırılması,doğumsal kalp hastalıklarının takibi, hastalardaki mevcut defektlerin kapanma zamanı ve sıklığının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 01.01.2020-31.12.2021 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi SUAM Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'nde doğumsal kalp hastalığı nedeniyle takip edilmiş 546 hastanın retrospektif olarak değerlendirilmesi ile yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler hastane bilgi sisteminden elde edilmiştir. Bulgular:Çalışmada araştırmaya dahil edilen 546 hastanın cinsiyet, yaş, tanı, takip süresi, kapanma süresi, ilk ve son EKO ile sonuç verileri değerlendirilmiştir. Frekans ve değişkenler arasındaki ilişkiler IBM SPSS 22 Paket İstatistik Programıyla değerlendirilmiştir. Hastaların 282 kız, 264 erkek, yaş ortalaması 7,59 olarak belirlenmiştir. Hastalarda en fazla konulan tanı ASD (Atriyal Septal Defekt)'dir. İlk ve son EKO (Ekokardiyografi) bulgularında en fazla ASD ve VSD olduğu, defekt kapanma süresi ortalamalarının 1,5 ay olduğu, %69,82'sinin takibe devam ederken, %17,2'si için operasyon kararı alındığı, %12,6'sında spontan kapanma gerçekleştiği belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada cinsiyet değişkeninin anlamlı bir farklılık oluşturmazken yaş değişkeninin anlamlı farklılıklara neden olduğu ve genel olarak çalışma bulgularının literatürle uyum sağladığı belirlenmiştir. Literatürde yer alan DKH çalışmaları yenidoğan üzerinde yoğunlaştığı için bu çalışmada olduğu gibi daha yüksek yaş gruplarına dikkat çekilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study was carried out to investigate the frequency of congenital heart diseases admitted to the pediatric cardiology outpatient clinic of our hospital, to follow up congenital heart diseases, and to determine the closure time and frequency of existing defects in patients. Materials and Methods: This study was conducted by Prof. between 01.01.2020-31.12.2021. Dr. It was conducted with a retrospective evaluation of 546 patients who were followed up for congenital heart disease at Cemil Taşcıoğlu City Hospital SUAM Pediatric Cardiology Polyclinic. The data obtained in the study were obtained from the hospital information system. Results: In the study, gender, age, diagnosis, follow-up period, closure time, first and last ECO and outcome data of 546 patients included in the study were evaluated. Relationships between frequencies and variables were evaluated with IBM SPSS 22 Package Statistics Program. The patients were 282 girls and 264 boys, with an average age of 7.59. The most common diagnosis in patients is ASD (Atrial Septal Defect). In the first and last ECO (Echocardiography) findings, ASD and VSD were the most common, the average defect closure time was 1.5 years, 69.82% continued to be followed up, 17.2% were decided to operate, 12.6% It was determined that spontaneous closure occurred in . Conclusion: In this study, it was determined that while the gender variable did not cause a significant difference, the age variable caused significant differences and the study findings were generally compatible with the literature. Since CHD studies in the literature focus on newborns, attention should be paid to older age groups, as in this study.