Obez ve aşırı kilolu ergenlerde patolojik internet kullanımının değerlendirilmesi ve kontrol grubu ergenler ile karşılaştırılması
Evaluation of pathological internet use in obese and overweight adolescents and comparison with control group
- Tez No: 824911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, Obezite, Aşırı Kilo, İnternet Bağımlılığı, Adolescents, Obesity, Overweight, Internet Addiction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite enerji alımındaki artışa veya enerji harcanmasındaki azalmaya bağlı gelişen enerji dengesi bozukluğu sonucu oluşur. Ülkemizde yakın zamanda yapılan çalışmalar, çocuk ve adolesanlarda obezite sıklığının %20'yeyaklaştığını göstermektedir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle gelişen aşırı ekran maruziyeti ekran bağımlılığına neden olmaktadır. Ekran bağımlılığının getirdiği fiziksel aktivite azalması ve düzensiz beslenme alışkanlıkları obeziteye katkı sağlamaktadır.Bu çalışmada obez ve aşırı kilolu ergenlerde patolojik internet kullanımı kontrol grubu ergenler ile karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem:Bu çalışmamızda örneklem grubu Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu SUAM Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerinde 01.02.2023-30.04.2023 tarihleri arasında sağlık hizmeti alan 10-18 yaş arası ergen hastalardan oluşturuldu. Çalışma grubu, Vücut Kitle İndeksine göre sınıflandırılarak 95 persentil üzeri ve Z skoru >2 olan hasta grubu obez olarak tanımlandı, vücut kitle indeksine göre 85-95 persentil arası olan ve Z skoru >1 olanlar aşırı kilolu olarak tanımlandı. Kontrol grubu olarak 5-85 persentil arası olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubu 50 obez, 50 aşırı kilolu ve 50 kontrol grubu olmak üzere toplamda 150 hastadan oluşturuldu. Çalışmaya alınan ergenler ile yüz yüze görüşülerek daha önceden hazırlanmış olan anketler uygun poliklinik odalarında aile onamı alınarak doktor ve katılımcı ebeveynleri eşliğinde 15 dakika süre içerisinde dolduruldu. Katılımcıların demografik özellikleri hazırladığımız ankette sorgulandı. İnternet bağımlılığı ölçeği olarak Young'un internet bağımlılığı 20 soruluk anketi kullanıldı. Katılımcılar aldıkları puanlara göre internet bağımlılık derecesi açısından sınıflandırıldı. Gruplar arası bağımlılık durumu ve demografik özellikler karşılaştırıldı. Çalışmada elde edilen veri ve sonuçlarınincelenmesinde, istatistiksel analiz amaçlı IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. İstatistiksel analizlerde P-değeri 0.05altı olan durumlar istatistiksel olarak anlamlı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: İnternet anket puanları ortalama 44,89±19,97'dir. Obez grupta bağımlık oranı %18 iken aşırı kilolularda %10 ve normal kilolu bireylerde %2'dir. Genel bağımlılık oranı %10,6'dır. Obezlerde riskli internet kullanıcısı olma oranı %46, aşırı kilolu bireylerde %36 ve normal kilolularda %26 olarak bulunmuştur. Obez grupta anne obezitesi %52, baba obezitesi %42 ve genel aşırı kilolu olma oranı %37'dir. Obez ergenlerin %20'sinin hem annesi hem de babası obezdir. Çocukların %35,3'ü hiç egzersiz yapmamaktadır. Obezlerde hiç egzersiz yapmama oranı %46'dır. Sonuç:Obezler ve aşırı kilolu ergenlerde anket puanları ve internet bağımlılığı oranı daha yüksektir ve günlük egzersiz süresi daha azdır. Obez grupta anne ve baba obezitesi belirgin yüksektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Obesity occurs as a result of energy balance disorder due to an increase in energy intake or a decrease in energy expenditure. Various studies conducted in our country in recent years show that the prevalence of obesity in children and adolescents approaches 20%. Today, excessive screen exposure that develops with the advancement of technology causes screen addiction. Decreased physical activity and irregular eating habits brought about by screen addiction contribute to obesity. In this study, pathological internet use in obese and overweight adolescents was compared with the control group adolescents. Materials and Methods: In this study, the sample group was Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu SUAM consisted of adolescent patients between the ages of 10-18 who received health services in the Pediatrics and Diseases outpatient clinics between 01.02.2023 and 30.04.2023. The study group was classified according to Body Mass Index and the patient group above the 95th percentile and Z score >2 was defined as obese, and those with a body mass index between the 85th and 95th percentile and Z score >1 were defined as overweight. As the control group, patients between the 5th and 85th percentile were included in the study. The study group consisted of a total of 150 patients, 50 of whom were obese, 50 were overweight, and 50 were control groups. Questionnaires prepared beforehand by face-to-face interviews with the adolescents included in the study were filled in within 15 minutes in the presence of the doctor and the participant's parents, with the consent of the family, in the appropriate polyclinic rooms. The demographic characteristics of the participants were questioned in the questionnaire we prepared. Young's 20-item questionnaire on internet addiction was used as an internet addiction scale. Participants were classified in terms of the degree of internet addiction according to their scores. Addiction status and demographic characteristics were compared between the groups. In the evaluation of the findings obtained in the study, IBM SPSS Statistics 22 program was used for statistical analysis. In statistical analyzes, cases with a P-value below 0.05 were considered statistically significant. Results: Internet survey scores average 44.89±19.97. While the dependency rate is 18% in the obese group, it is 10% in overweight and 2% in normal weight individuals. The overall dependency rate is 10.6%. The rate of risky internet users was found to be 46% in obese, 36% in overweight individuals, and 26% in normal weight individuals. In the obese group, maternal obesity was 52%, paternal obesity was 42%, and overall overweight was 37%. 20% of obese adolescents have both parents who are obese. 35.3% of children do not exercise at all. The rate of not doing any exercise in obese is 46%. Conclusion: Obese and overweight adolescents have higher questionnaire scores and internet addiction rate and less daily exercise time. In the obese group, maternal and paternal obesity is significantly higher.