Senkop ile çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların retrospektif değerlendirmesi
Retrospective Evaluation of Patients Referred to Pediatric Cardiology Outpatient Clinic with Syncope.
- Tez No: 824923
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, senkop, vazovagal, aritmi, EKG, child, syncope, arrhythmia, ECG, vasovagal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Senkop İle Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine Başvuran Hastaların Retrospektif Değerlendirmesi Giriş ve amaç: Senkop, serebral hipoperfüzyona bağlı olarak ani gelişen, kısa süreli olan ve spontan düzelen geçici bilinç kaybı olarak tanımlanır. Senkop etiyolojisinde çoğunlukla benign nedenler olsa da nadiren hayatı tehdit eden nedenler de görülebilir. Bu çalışmada çocuk kardiyoloji polikliniğe başvuran hastaların senkop etiyolojilerini, senkop tetikleyici faktörleri, prodromal dönem belirtileri, tekrarlayıcı olup olmadığını incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: 1 Kasım 2017 – 1 Kasım 2022 tarihleri arasında S.B.Ü. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Kardiyoloji polikliniğine senkop ile başvuran 0-18 yaş aralığındaki hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların bilgileri hastane sisteminden retrospektif olarak elde edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, prodromal dönem belirtileri, tetikleyici unsuru, senkop sırasındaki pozisyonları, EKG ve ekokardiyografi bulguları not edildi. Bulgular: Çalışmamızda 455 hasta incelenmiş olup %53,9 'u kız , %45,1'i erkekti. Yaş ortalaması 10,5 yaş olup en fazla başvuru 14-18 yaş (%39,1) grubunda saptandı. Senkop etiyolojilerine yapılan ileri araştırmada 281'i (%63,9) vazovagal senkop olarak değerlendirildi. Diğer senkop nedenleri; 70 (%15,9) hastada epilepsi, 44 (%10) hastada aritmi, 32 (%7,3) hastada katılma nöbeti, 6 (%1,4) hastada yapısal kalp hastalığı, 5 (%1,1) hastada metabolik nedenlere bağlı senkop ve 2 (%0,4) hastada ise ortostatik hipotansiyon nedenli senkop saptandı. Çalışmamızda sebebi bilinmeyen senkop ve psikojeneik senkop nedenleri çalışma dışı bırakıldı. Çalışmamızdaki hastaların %42,5'i senkop sırasında ayakta , %64,6'sında prodromal dönem belirtisi ve %82,2'sinde tetikleyici unsuru olduğu saptandı. VVS tanılı hastaların ise %58,7'si senkop sırasında ayakta, %31,3'ünde baş ağrısı-baş dönmesi prodromal dönem beliritisi olduğu ve %19,9'unda ani hareket-miksiyon/defekasyon ile tetiklendiği saptandı. Epilepsi tanılı hataların senkop sırasındaki pozisyonlarının, prodromal dönem belirtilerinin ve tetikelyici unsurlarının genelde bilinmediği saptandı. Aritmi hastalarının senkop sırasındaki pozisyonuna bakıldığında %54,5'nde hareket halinde olma, %43,2'sinde prodromal dönem belirtisi olmadığı ve %54,5'inin efor-heyecan ile tetiklendiği saptandı. Hastaların %67,1'inde senkopun tekrarlama öyküsü olduğu ve en çok VVS'da %65,5'inin tekrarlama öyküsü ile başvurduğu saptandı. Hastaların %9,4'sine EKG ile, %1,3'üne ekokardiyografi ile tanı konuldu. EKG ve ekokardiyografisi normal olan öyküsü kardiyak aritmi ile uyumlu 2 (%0,45) hastaya ritim holter ile tanı konuldu. Sonuç: Senkop ile başvuran çocuk hastaların değerlendirilmesinde genellikle anamnez ve fizik muayene yeterlidir. Anamnezde prodromal dönem belirti, tetikleyici faktör, süre gibi özellikler özellikle senkop etiyolojisini ayırt etmede önemlidir. Gereken hastalarda düşünülen etiyolojiye göre EKG, EEG ve daha ileri tetkikler yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of Patients Referred to Pediatric Cardiology Outpatient Clinic with Syncope. Introduction and Objective: Syncope is defined as a sudden, transient loss of consciousness due to cerebral hypoperfusion, which is of short duration and resolves spontaneously. Although the etiology of syncope is mostly benign, life-threatening causes may seldom be seen. In this study, we aimed to investigate the etiology of syncope, syncope-triggering factors, prodromal period symptoms, and recurrence of syncope in patients admitted to pediatric cardiology outpatient clinic. Materials and methods: Between November 1, 2017, and November 1, 2022, patients aged 0-18 years who presented to the Pediatric Cardiology outpatient clinic at S.B.U. Ümraniye Training and Research Hospital with syncope were included in the study. The information of the patients was obtained retrospectively from the hospital system. Age, gender, prodromal period symptoms, triggering factor, position during syncope, ECG, and echocardiography findings were noted. Results: In our study, 455 patients were analyzed, and 53.9% were female, while 45.1% were male. The average age was 10.5 years and the most frequent age group was 14-18 years (39.1%). After additional investigation into the etiology of syncope, 281 (63.9%) were diagnosed with vasovagal syncope. Other causes of syncope were epilepsy in 70 (15.9%) patients, arrhythmia in 44 (10%) patients, participation seizure in 32 (7.3%) patients, structural heart disease in 6 (1.4%) patients, syncope due to metabolic causes in 5 (1.1%) patients, and syncope due to orthostatic hypotension in 2 (0.4%) patients. Syncope of unknown cause and psychogenic causes of syncope were excluded from our study. In our study, 42.5% of the patients were standing during syncope, 64.6% had prodromal symptoms, and 82.2% had a triggering factor. Among patients diagnosed with VVS, 58.7% were standing during syncope, 31.3% had headache and dizziness as a prodromal symptom, and 19.9% were triggered by sudden movement, mixing, or defecation. It was found that the position during syncope, prodromal period symptoms, and triggers of those diagnosed with epilepsy were generally unknown. Regarding the position of arrhythmia patients during syncope, 54.5% were in motion, 43.2% had no prodromal period symptoms, and 54.5% were triggered by exertion-excitement. It was found that 67.1% of the patients had a history of syncope recurrence, and 65.5% presented with a history of recurrence, most commonly in VVS. Rhythm holter was used in 2 (0.45%) patients with normal ECG and echocardiography and a history compatible with cardiac arrhythmia. Conclusion: History taking and physical examination are usually sufficient in the evaluation of pediatric patients presenting with syncope. In the history, features such as prodromal symptoms, triggering factors, and duration are especially important in differentiating the etiology of syncope. ECG, EEG, and further investigations may be needed in necessary patients, depending on the considered etiology.