Purification of glucose oxidase from Aspergillus niger
Glikoz oksidazın Aspergillus niger'den saflaştırılması
  1. Tez No: 8250
  2. Yazar: MAYDA GÜRSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glucose oxidase, enzyme purification, induction, Polyacrylamide gel electrophoresis. IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
GLİKOZ 0KS1DAZIN Asperel 1 lus niger'den SAFLAŞTIRILMASI Gürsel, Mayda Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Böl Umu, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral YUcel Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf N. Hasırcı 85 Sayfa, Ocak 1990 ÖZET Glikoz oksidaz, endüstriyel, medikal ve analitik alanlarda kullanılabilen bir enzimdir. Bu alanlarda kullanımı olan herhangi bir enzim, istenmeyen yan tep kimelere yol açan diğer enzimlerden kurtarılacak şekilde sa-f laştırı İmal ıdır. Saflaştırma işleminin opt imızasyonu için birden çok saflaştırma metodolojisinin çalışılması gerekir. Bu çalışmada, hücre içi enzim saflaştırmasında kullanılan bazı aşamaları elimine edebilmek için, glikoz oksidazı hücre dışına atacak bir indükleme metodu kullanılmıştır. Ancak, düşük enzim eldesi sebebiyle, indükleme metodunun glikoz oksidaz saflaştırmasındakullanılabilecek kadar verimli olmadığı bulunmuştur. Hücre dışı sıvıda gözlenen aktivitenin büyük bir kısmının enzim akt i vitesinden bağımsız olarak oluşan H30= den kaynaklandığı görülmüştür. Bu gözlem, pol iakri lamit jel elektroforezi ile de kanıtlanmıştır. Aspergi 1 lus niger ' in daha -fazla hücre dışı glikoz oksidaz üreten mutant larının kullanılmasıyla bu enzimin saf laşt ırı İmasında zaman, enerji ve maddi tasarruf sağlanabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Glikoz oksidaz, enzim saflaştırması, indükleme, pol iakri lamit jel elektroforezi. Anabil im dalı sayısal kodu :401.01.Q5 VI
Özet (Çeviri)
PURIFICATION OF GLUCOSE OXIDASE FROM Aspergi 1 lus niger GÜRSEL, MAYDA Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Meral YUcel Co-supervisor: Prof. Dr. Vasi f N. Hasırcı 85 Pages, January 1990 ABSTRACT Glucose oxidase is an enzyme that has -found applica tions in the industrial, medical, and analytical -Fields. An enzyme sample used in any one of these -fields needs to be purified to such a degree where no other enzymes capable of catalyzing undesired side-reactions remain. In order to obtain the optimum purification procedure, it is desirable that several purification methodologies should be studied. In this study, an induction method that would ex- tracel lularize the glucose oxidase was used in order to eliminate some of the steps used in the purification of intracellular enzymes. It was, however, found out that the induction method used was not sufficiently efficient II!?for use in the purification o-f glucose oxidase, because of low enzyme yield. Most of the activity detected in the extracellular fluid was found to be due to the presence further supported by the polyacrylamide gel electrophoresis data. It was concluded that mutants of Aspergil lus niqer that can form increased amounts of ex tracellular glucose oxidase could make the purification of this enzyme time and energy saving, and economical.