Esr studies of travertines in Yarımburgaz cave which is believed to be one of the oldest settlements in Turkey
  1. Tez No: 8249
  2. Yazar: ENVER BULUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AY MELEK ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ESR (Elektron Spin Rezonans), ESR ile yaş tayini, Yanmburgaz mağarası, traverten, apatit, ESR (Electron Spin Resonance), ESR dating, Yanmburgaz cave, travertine, apatite Science
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ EN ESKİ YERLEŞİM BİRİMLERİNDEN BİRİ OLDU?UNA İNANILAN YARIMBURGAZ MA?ARASI TRAVERTENLERİNDE ESR ÇALIŞMALARI BULUR, Enver Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ay Melek Özer Şubat 1990, 64 sahife Yarunburgaz mağarası (istanbul) travertenleri ESR tekniği ile incelendi. ESR spektrumları g-değerleri, g± = 2.002 ± 0.001 ve g\\ = 1.998 ± 0.001 olan ve apatit yapısındaki CO%~ merkezine ait olduğuna inanılan bir sinyal verdi. Eklemeli doz yöntemi ile Bar abas ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilen model uygulanarak hesaplanan örnek yaşlarının (4 - 7) ± 1 x 102 ka. arasında olduğu bulundu. Bahsedilen model sinyalin radyasyonla büyümesini açıklamakta ve aynı zamanda sinyalin sıcaklıkla azalmasını da hesaba katmaktadır. Bulunan değerler zaman cetvelinde pleistosen dönemi ne düşmektedir.Kazıyı yapan arkeologlar da aynı tahminde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESR STUDIES OF TRAVERTINES IN YARIMBURGAZ CAVE WHICH IS BELIEVED TO BE ONE OF THE OLDEST SETTLEMENTS IN TURKEY BULUR, Enver M.S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Ay Melek Özer February 1990, 64 pages ESR technique has been applied to travertines from Yanmburgaz (Istanbul) Cave. Their ESR spectra gave a signal, with g-values of g± = 2.002 ± 0.001 and g\\ = 1.998±0.001 attributed to CO%~ center in apatite structure. The apatite structure was also supported by the X-ray diffraction studies of samples. By using the additive irradiation method and applying the model recently developed by Barabas et al.,(1988) the ages of the samples were calculated to be between (4 - 7) ± 1 x 102feo. The model mentioned describes the signal growth by irradiation and also takes in to account the thermal decay of the signal. These values fall into the pleistocene epoch in the time scale which were also expected by the archaeologists who did the excavation.