Kentsel peyzaqjlardaki bitki yetişme ortamı özelliklerinin ekosistem hizmetleri yönünden incelenmesi: Düzce kent örneği
Examination of plant growing environment features in urban landscape in terms of ecosystem services: The case of Duzce city
  1. Tez No: 825038
  2. Yazar: GAMZE AKDOĞAN CİNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon Stoku, Toprak Organik Karbonu, Ekosistem Düzenleme Hizmetleri, Carbon stock, Soil Organic Carbon, Ecosystem Regulation Services
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kentler nüfusun, yapılaşmanın, sanayinin ve tüm bunlarla beraber gelişen tüketim hızının en fazla olduğu alanlardır. Kentleşme ve sanayileşme toplumun yaşam kalitesini ve olanakları artırırken aynı zamanda birçok olumsuz etkiyi de beraberinde getirmektedir. Bu etkilerden en önemlilerinden biri ve son yılların en büyük sorunu olan iklim değişikliğidir. İklim değişikliğine yol açan sera gazı emisyonlarının yaklaşık %70'inden kentlerimiz sorumludur. Bununla yanında, kentsel yeşil alt yapı, kentin karbon yükünün azaltılmasında önemli bir role sahiptir. Ancak kentsel alanlardaki karbon tutumu ve depolama potansiyeli doğal alanlara kıyasla çok az olması sebebiyle göz ardı edilmektedir. Özellikle karasal ekosistemlerdeki karbonun dörtte üçünü ihtiva eden toprak organik karbonunun kentsel alanlardaki oranı önemsenmemektedir. Toprak organik karbon (TOK) stoklarının bölgesel ve lokal analizi arazi kullanım planlaması açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma kapsamında son 30 yıldır kentleşmeye devam eden Düzce kenti için toprak organik karbon miktarını belirlenerek TOK haritaları oluşturulacaktır. Bu kapsamda rastgele belirlenen örneklem noktalarından 0-30 cm derinlikten toprak örnekleri alınmıştır ve laboratuvar analizlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler sonucunda Düzce kenti TOK Haritası oluşturulmuştur. Elde edilen haritanın, küresel iklim değişikliğini azaltma kapsamında planlama ve tasarım aşamalarında, yeşil alt yapı sistemini destekleyen çözüm önerilerinin sunulmasında ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasında bir altlık olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities are the areas where the population, construction, industry and the rate of consumption that develops along with all these are the highest. While urbanization and industrialization increase the quality of life and opportunities of the society, they also bring many negative effects. One of the most important of these effects and the biggest problem of recent years is climate change. Our cities are responsible for approximately 70% of greenhouse gas emissions that cause climate change. In addition, urban green infrastructure has an important role in reducing the carbon burden of the city. However, the carbon sequestration and storage potential in urban areas is neglected as they are very low compared to natural areas. In particular, the ratio of soil organic carbon, which contains three-quarters of the carbon in terrestrial ecosystems, in urban areas is not considered. Regional and local analysis of soil organic carbon (TOC) stocks is very important for land use planning. Within the scope of this study, TOC maps will be created by determining the amount of soil organic carbon for the city of Düzce, which has been urbanizing for the last 30 years. In this context, soil samples were taken from 0-30 cm depth from randomly determined sampling points and subjected to laboratory analysis. As a result of the data obtained, Duzce city TOK Map was created. It is aimed that the obtained map will be a base in the planning and design stages within the scope of mitigating global climate change, in the presentation of solution proposals that support the green infrastructure system and in reducing the negative effects on the ecosystem.