Gazze Şeridi'ndeki büyük hayır kurumlarında stratejik liderliğin e-yönetişim ve örgütsel çeviklik üzerindeki etkisi
The impact of strategic leadership on e-governance and organizational agility in major charities in the Gaza Strip
- Tez No: 825079
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA KARAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, E-Yönetişim, Örgütsel Çeviklik, Hayır Kurumları, Strategic Leadership, E-governance, Organizational Agility, Charities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada, Gazze Şeridi'ndeki büyük hayır kurumlarında stratejik liderliğin e-yönetişim ve örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Zira bu kavramlar, 56 yıldır işgal ve 17 yıldır sıkı abluka altında bulunan Gazze Şeridi başta olmak üzere dünyamızın karşılaştığı çevresel değişim ve dalgalanma ile başa çıkma açısından önemlidir. Araştırmada teorik modeli ve araştırma anketini geliştirmek üzere teorik literatür çalışması yapılarak betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Anket formları, Gazze Şeridi'ndeki hayır kurumlarının toplam harcamalarının yaklaşık %80'ini yapan en büyük 100 hayır kurumuna dağıtılmış, eksiksiz ve analiz için geçerli bir şekilde doldurulduktan sonra da geri toplanmıştır. Daha sonra araştırma değişkenlerinin hayır kurumlarındaki durumunu incelemek için gerekli istatistiksel analizler yapılmıştır. Değişkenler arasındaki etki ilişkilerini tespit etmek ve e-yönetişimin stratejik liderlik ve örgütsel çeviklik arasındaki arabuluculuk rolünü değerlendirmek için yapısal eşitlik modellemesi yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmaya katılanların demografik özellikleri ile hayır kurumlarının örgütsel özelliklerinin araştırmanın konularına ilişkin verilen yanıtlar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada ulaşılan en önemli sonuçlar şunlardır; Stratejik liderlik, e-yönetişim ve örgütsel çeviklik, çevresel bozukluklar ile başa çıkma konusunda deneyim biriktirmiş olan Gazze Şeridi'ndeki büyük hayır kurumlarında büyük ölçüde vardır. Stratejik liderliğin e-yönetişim, e-yönetişimin de örgütsel çeviklik üzerinde olumlu bir etkisi vardır. E-yönetişim, stratejik liderliğin örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinde kısmi arabuluculuk rolü üstlenmektedir. Araştırmaya katılanların araştırmanın ana konularına ilişkin verdikleri yanıtların ortalamaları arasında demografik veya örgütsel özelliklere bağlı istatistiksel olarak anlamlı farklar yoktur. Bu sonuçlardan yola çıkılarak araştırmada bazı öneriler sunulmuştur. Örgütsel çeviklik üzerindeki ve çevresel belirsizlik ile başa çıkma konusundaki önemli etkileri nedeniyle stratejik liderlik ve e-yönetişim uygulamalarının güçlendirilmesi gerektiği önerilerin başında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of strategic leadership on e-governance and organizational agility in major charities in the Gaza Strip. Given the region's prolonged occupation over 56 years and strict blockade over 17 years, these concepts are critical in adapting to global environmental changes and volatilities. Employing a descriptive-analytical approach, the study develops a theoretical model and questionnaire based on a comprehensive review of relevant literature. The questionnaire was distributed to the top 100 charities, representing 80% of the total revenue in Gaza. After validating and fully retrieving the questionnaires, statistical analyses were conducted to understand the variables' reality in the charities. Structural equation modelling was used to examine the impact of strategic leadership on e-governance and organizational agility and assess e-governance's mediating role. The study also explored how respondents' personal and organizational characteristics influenced their responses. The study's results revealed a significant presence of strategic leadership, e-governance, and organizational agility in Gaza's major charities due to their experience in facing environmental disturbances. Notably, strategic leadership positively impacted e-governance, which in turn had a positive effect on organizational agility. E-governance was found to partially mediate the relationship between strategic leadership and organizational agility. However, no statistically significant relationship was found between respondents' average responses and their personal or organizational characteristics. Based on these findings, the study recommends enhancing strategic leadership and implementing e-governance practices to promote organizational agility in coping with environmental uncertainty.