Filistin medyasındaki bölünme ve spor medyasına etkisi
The partition in the palestinian media and its impact on sports media
- Tez No: 764021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN SELİM AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Filistin, Siyasi bölünme, Medya, Spor medyası, Palestine, Political division, Media, Sports media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Filistin bölgesinde bölünme süreci başta medya olmak üzere siyasi, ekonomik, sosyal, spor ve kalkınma alanlarında büyük bir etki bırakmıştır. Tüm kurumlarda çalışma kesilmiş ve kurumlar Fetih ve Hamas hareketleri arasında coğrafi ve politik olarak bölünmüştür. Bu durumun Filistin medyası üzerinde de olumsuz etkileri olmuştur. İs-rail'in politikaları Gazze'deki spor medyasının çalışmalarını zorlaştırmaktadır. İsrail politikaları, El Aksa TV başta olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki medya binalarını hedef almak da dahil olmak üzere spor medyasının çalışmalarını zorlaştırmaktadır. İsrail'in bu politikaları, uluslararası ve Arap medyanın spor müsabakalarını haber yapmak için Gazze Şeridi'ne girmesini engelleyerek medyanın spor müsabakalarını haber metinleri haline getirmesine mani olmaktadır. Filistin'de spor faaliyetlerinin gelişmemesi nedeniyle, spor medyasının da yeterince gelişmemiş olduğuna inanan insanların oranı oldukça yüksektir. Filistindeki siyasi bölünme, yoksulluğun yanı sıra medyanın da ilgisini olumsuz yönde etkilemiştir. Araştırma, siyasi bölünme gerçekliğine ve bu gerçeğin Gazze Şeridi'ndeki sporun realitesi üzerindeki etkisine ışık tutarken, bu konuda Filistin bölgedeki medya yapılan-masının da bölünmesine neden olmuştur. Ayrıca Hamas uydu kanallarının tamamına yakını, genellikle Batı Şeria'daki Hamas taraftarlarına yönelik işlenen“otorite suçları”nı haber metinleri haline getirmekte olduğu görülmektedir. Buna karşın Filistin Yönetimi ve El Fetih hareketine bağlı kanallar ise haber bültenlerine, Hamas milislerinin El Fetih yandaşlarına karşı işlediği suçları aktararak başlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra her iki kanalın da haber bültenlerinde işgal güçlerinin işlediği suçlarla ilgili tek bir haber bile yayına girmediğine tanık olunmaktadır. Bu durum, söz konusu bölünmenin, başından beri Filistin medya yapılanmasının önemli bir bölümünün El Fetih tarafından ele geçirildiğinin kanıtıdır. Gelinen son aşamada ise El Fetih, Filistin kamuoyunu kendi eğilimlerine göre sundukları ve yayınladıkları haberlerle yönlendirmeye çalışmaktadırlar. Çalışmada bu amaca yönelik olarak Filistin bölgesinde yaşayan ve 215 kişiden oluşan katılımcılar aracılığıyla 01 Ocak 2022 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında anket tekniği kullanılarak bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırma, çalışma örnekleminin çok büyük bir oranından, siyasi etkinin,“İsrail'in”Filistinli sporcularının Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasında geçiş izni vermemeye ve yurtdışı seyahatlerini yasaklamaya çalışmasından dolayı, varlığının bir sonucu olarak sporcuların Gazze Şeridi'nden çıkışının engellendiği sonucuna varırken, bunların pek azı, Gazze Şeridi'ndeki İsrail işgalinin Filistin sporunu bir bütün olarak olumsuz etkilediğini, bunun da spor dahil olmak üzere Filistin'deki yaşamın tüm yönleri üzerinde negatif bir etkisi olduğunu belirtmiştir. Sonuçlar ayrıca, çalışma örneğinin çok büyük oranında ekonomik durumun Gazze şeridi sakinleri ve oyuncuları için güven verici olmadığını gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu birkaç ana nedenden kaynaklanmaktadır. En önemlisi ise: İşgalin Gazze Şeridi'nde spor ekonomisine dair projeler yapılmasını engellemesinin yanı sıra, Filistin yönetiminin, spor kulüplerinin bütçelerini kasıtlı olarak azaltması ve bu kulüplerin hesaplarını kısıtlamaya çalışmasıdır. Büyük bir oranda Gazze'deki federasyon ve kulüpler arasındaki ilişkinin dolaylı bir ilişki olması bu nedenlerin başlıcaları arasındadır. Söz konusu ilişkinin Gazze ve Batı Şeria'da spor kurallarının konmasına katkıda bulunan spor konseyleri ve kulüpleri dikkate alınmaksızın Gazze'deki Spor Yüksek Konseyi ve el-Fetih Hareket Ofisi tarafından yürütüldüğünü göstermektedir. Çalışma, El Fetih ile Hamas arasındaki Filistin uzlaşmasının sağlanmasının Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki spor boyutunu olumsuz yönde etkilemesi sebebiyle iki taraf arasında olumlu ilişkiler kurmanın ve Filistin ulusal birliğini yeniden tesis etmenin anahtarı olduğunu öne sürmektedir. Ayrıca Filistinli oyunculara ve spor kulüplerine, oyuncuların ve birlikte çalıştıkları kulüplerin psikolojik ve ekonomik boyutlarını olumlu yönde etkileyeceğinden, böylece eğitim çerçevesinde öz yeteneklerinin gelişmesine ve sürekli iyileştirilmesine katkıda bulunacağından dolayı maaş verilmesini de önermekte-dir. Çalışma aynı zamanda Gazze Şeridi'ndeki İsrail ablukasının kaldırılmasını öner-mektedir. Bu, Arap ve uluslararası delegasyonların Filistin'i ziyaret etmesine ve arala-rında maçlar düzenlemesine olanak tanımasının yanı sıra yerel Filistin spor delegasyon-larının çok sayıda maç yapabilmeleri için aralarındaki ilişkileri derinleştirmesine de katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The process of division in the Palestinian region has had a great impact on the po-litical, economic, social, sports and development fields, especially in the media. Work was cut across all institutions were divided geographically and politically between the Fatah and Hamas movements. This situation also had negative effects on the Palestinian media. Israel's policies complicate the work of the sports media in Gaza. Israeli policies complicate the work of sports media, including targeting media buildings in the Gaza Strip, especially Al-Aqsa TV. These policies of Israel prevent the international and Arab media from entering the Gaza Strip to report on sports events, preventing the media from turning sports events into news articles. Due to the lack of development of sports activities in Palestine, the proportion of people who believe that sports media is not developed enough is quite high. The political division in Palestine negatively affected the media attention as well as poverty. While the research sheds light on the reality of political division and its impact on the reality of sports in the Gaza Strip, it also led to the division of the media structure in the Palestinian region on this issue. It is also seen that almost all of the Hamas satellite channels turn“authority crimes”against Hamas supporters in the West Bank into news texts. On the other hand, the channels affiliated with the Palestinian Authority and the Fatah movement begin their news bulletins by reporting the crimes committed by the Hamas militia against the supporters of Fatah. In addition to all these, it is witnessed that not a single news about the crimes committed by the occupation forces is broadcas-ting in the news bulletins of both channels. This is proof that a significant part of the Palestinian media establishment has been taken over by Fatah since the beginning of the said division. At the last stage, Fatah is trying to direct the Palestinian public with the news they present and publish according to their own tendencies. For this purpose, so-me results were obtained by using the questionnaire technique between 01 January 2022 and 31 March 2022 through the participants consisting of 215 people living in the Pales-tinian region. The research concluded from a very large proportion of the study sample that while political influence prevented athletes from exiting the Gaza Strip as a result of its existence,“Israel”sought to deny Palestinian athletes permission to cross between the West Bank and Gaza Strip and to ban their overseas travel. few noted that the Israeli occupation of the Gaza Strip has negatively impacted Palestinian sport as a whole, which has had a negative impact on all aspects of life in Palestine, including sport. The results also revealed that the study sample shows that the economic situation is not very reassuring for Gaza strip residents and players. This is due to several main reasons. The most important thing is: In addition to the occupation preventing projects related to the sports economy in the Gaza Strip, the Palestinian administration deliberately reduced the budgets of sports clubs and tried to limit the accounts of these clubs. The main reason is that the relationship between the federation and clubs in Gaza is mostly indi-rect. It shows that the relationship in question is carried out by the Supreme Council of Sports in Gaza and the Fatah Movement Office, regardless of the sports councils and clubs that contribute to the Bank. The study argues that achieving Palestinian reconciliation between Fatah and Ha-mas is key to establishing positive relations between the two sides and re-establishing Palestinian national unity, as it negatively impacts the sporting dimension in the West Bank and Gaza Strip. It also recommends that Palestinian players and sports clubs be paid salaries as it will positively affect the psychological and economic dimensions of the players and the clubs they work with, thus contributing to the development and con-tinuous improvement of their self-skills within the framework of education. The study also proposes the lifting of the Israeli blockade on the Gaza Strip. This will allow Arab and international delegations to visit Palestine and organize matches between them, as well as contribute to deep relations between local Palestinian sports delegations so that they can hold multiple matches.