Filistin eğitim sisteminin genel yapısı ve Türkiye'deki Filistinli öğrencilerin görüşleri
The general structure of the Palestinian education system and the views of Palestinian students in Türkiye
  1. Tez No: 991531
  2. Yazar: HANADI AMMAR ATTAALLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TUTKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, Gazze şeridi, Ortadoğu, Filistin Eğitim sistemi, Filistinli öğrenciler, Filistin-Gazze, Palestine, Gaza strip, Middle east, Palestinian Education System, Palestinian students, Palestine-Gazze
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilk olarak, Filistin eğitim sisteminin tarihsel gelişimini, yapısal dönüşümlerini ve karşı karşıya kaldığı sorunları 1948'den 2023 yılına kadar kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, ikinci olarak, Türkiye'de öğrenim gören Filistinli üniversite öğrencilerinin, Filistin'deki eğitim sistemi hakkındaki bilgi düzeylerini, değerlendirmelerini ve motivasyonlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu yönüyle araştırma hem tarihsel hem de çağdaş bir perspektifi bir araya getirerek Filistin eğitim sisteminin bütüncül bir analizini sunmaktadır. Çalışmada araştırma yöntemi olarak karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden, doküman incelemesi ve nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli araştırma yöntemi olarak kullanılmıştır. Araştırmada nitel veriler için, Filistin Eğitim Bakanlığı arşivleri, Gazze'deki İslam Üniversitesi kütüphanesi, ulusal uluslararası kuruluşların raporları temel kaynaklar olarak kullanılmıştır. Nicel veriler için ise, araştırmacı tarafında geliştirilen“Gazze Şeridi'ndeki Filistin Eğitim Sisteminin Genel Yapısı ve Sorunları Anketi”aracılığı ile toplanmıştır. Ankete Türkiye'de öğrenim gören toplam 171 Filistinli öğrenci katılmıştır. Araştırma sonucu aşağıdaki bulgular elde edilmiştir: 1- Filistin eğitim sistemi, 1948 felaketi sonrasında sürekli değişen siyasi koşullar, yoğun çatışmalar ve işgal koşulları altında şekillenmiştir. 1948–1967 döneminde eğitim, farklı yönetim otoritelerinin etkisi altında dağınık bir yapıda gelişmiş; Gazze Şeridi'nde Mısır yönetiminin uygulamaları ve Batı Şeria'da Ürdün yönetiminin politikaları belirleyici olmuştur. 2- 1967 Savaşı sonrasında İsrail işgali, eğitim kurumlarını doğrudan etkileyen yeni kısıtlamalar getirmiş; müfredat kontrolü, okul kapatmaları ve güvenlik uygulamaları eğitimin niteliğini belirgin şekilde sınırlandırmıştır. 3- 1993 Oslo Anlaşmaları, Filistin tarafına ilk kez eğitim yönetiminde kurumsal bir yapı oluşturma imkânı sağlamış; bu süreçte Filistin Eğitim Bakanlığı kurulmuş, öğretmen yetiştirme programları geliştirilmiş ve yeni okullar inşa edilmiştir. Bununla birlikte, siyasi bölünmeler (özellikle 2006 sonrası), ekonomik krizler ve savaşların tekrarlayan etkileri, eğitim altyapısının onarımını ve sistemin sürdürülebilirliğini zorlaştırmıştır. 4- Türkiye'deki Filistinli öğrencilerin büyük çoğunluğu, Filistin eğitim sisteminin yapısı ve tarihsel gelişimi konusunda belirli bir bilgi düzeyine sahiptir. 5- Türkiye'deki Filistinli öğrenciler, özellikle Gazze Şeridi'nde abluka, savaşlar, ekonomik zorluklar ve altyapı yetersizliklerinin eğitimin en önemli sorunları arasında yer aldığını ifade etmiştir. Ayrıca, öğrenciler Filistin'deki eğitim sisteminin bir direniş, dayanışma ve toplumsal güçlenme mekanizması olduğu görüşünü büyük oranda paylaşmaktadır. 6- Türkiye'deki Filistinli öğrencilerin önemli bir kısmı, Filistin eğitim sistemine karşı duygusal ve kültürel bir bağlılık hissettiğini ve bu bağlılığın motivasyonlarını güçlendirdiğini belirtmektedirler. Araştırmanın hem tarihsel dokümantasyon hem de güncel öğrenci algıları üzerinden Filistin eğitim sisteminin mevcut durumunu analiz ederek, geleceğe dönük politika önerilerinin oluşturulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca, çalışma sonuçları, özellikle Gazze'de eğitim sürecinin güçlendirilmesi, kriz dönemlerinde eğitimin devamlılığının sağlanması ve Filistinli gençlerin akademik umutlarının desteklenmesi açısından yol gösterici nitelikte olabilir. Diğer yandan, araştırma sonuçlarının, Türkiye-Filistin arasındaki kadim geçmişe, bugünkü perspektiften yeni bir bakış ortaya koyacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study first aims to examine comprehensively the historical development, structural transformations, and challenges faced by the Palestinian education system from 1948 to 2023. Second, it aims to identify the knowledge levels, evaluations, and motivations of Palestinian university students studying in Türkiye regarding the education system in Palestine. In this respect, the research brings together both historical and contemporary perspectives to present a holistic analysis of the Palestinian education system. A mixed-methods research design was employed. Within this design, document analysis was used as a qualitative method, while the descriptive survey model was utilized as a quantitative method. For the qualitative component, archival materials of the Palestinian Ministry of Education, the library of the Islamic University of Gaza, and reports issued by national and international organizations served as primary sources. Quantitative data were collected through the questionnaire developed by the researcher, titled“Questionnaire on the General Structure and Challenges of the Palestinian Education System in the Gaza Strip.”A total of 171 Palestinian students studying in Türkiye participated in the survey. The main findings of the study are as follows: 1. The Palestinian education system has been shaped by constantly shifting political conditions, intense conflicts, and occupation-related constraints in the aftermath of the 1948 Nakba. During the period 1948–1967, education developed in a fragmented structure under different administrative authorities; Egyptian administration in the Gaza Strip and Jordanian administration in the West Bank were particularly influential. 2. Following the 1967 War, the Israeli occupation imposed new restrictions that directly affected educational institutions. Curriculum control, school closures, and security practices significantly limited the quality and continuity of education. 3. The 1993 Oslo Accords provided Palestinians, for the first time, with the opportunity to establish an institutional structure for educational governance. During this period, the Palestinian Ministry of Education was founded, teacher training programs were developed, and new schools were constructed. However, political divisions (particularly after 2006), economic crises, and recurrent wars hindered the reconstruction of educational infrastructure and challenged the system's sustainability. 4. The majority of Palestinian students in Türkiye possess a considerable level of knowledge regarding the structure and historical development of the Palestinian education system. 5. Palestinian students in Türkiye reported that blockade, wars, economic hardship, and infrastructural deficiencies—especially in the Gaza Strip—constitute the most significant challenges facing education. Additionally, many students share the view that education in Palestine functions as a mechanism of resistance, solidarity, and community empowerment. 6. A significant portion of Palestinian students in Türkiye stated that they feel a strong emotional and cultural attachment to the Palestinian education system, and that this attachment strengthens their motivation. It is expected that the study will contribute to forming forward-looking policy recommendations by analyzing the current state of the Palestinian education system through both historical documentation and contemporary student perceptions. Furthermore, the findings may serve as a guide for strengthening the educational process in Gaza, ensuring educational continuity during crises, and supporting the academic aspirations of Palestinian youth. From another perspective, the research is likely to offer a renewed interpretation of the long-standing relationship between Türkiye and Palestine.