Coupling of numarical modeling and gis in flood analysis Çayboğazı stream cose
Taşkın analizinde sayısal model ve coğrafi bilgi sistemlerinin ortak kullanımı, Çağboğazı uygulaması
  1. Tez No: 82508
  2. Yazar: İPEK BAĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşkın, Taşkın Haritaları, Hidrolik Model, CBS, Çayboğazı Deresi, Arç/Info, Arc/View, MIKE 11 HD, MIKE 11 GIS IV, Flood, Inundation Maps, Hydraulic Modelling, GIS, Çayboğazı Stream, Arc/Info, Arc/View, MIKE 11 HD, MIKE 11 GIS
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz TAŞKIN ANALİZİNDE SAYISAL MODEL VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN ORTAK KULLANIMI; ÇAYBOĞAZI UYGULAMASI BAĞA, İpek Yüksek Lisans: İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nurünnisa Usul Yardıma Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ünal Sorman Eylül 1999, 125 Sayfa Bu tezde; sayısal hidrolik model ile yeni bir teknoloji olan Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) ortak kullanımı ile bir nehrin taşkın hidrolojisinin belirlenmesi ve taşkın haritalarının çıkartılması çalışmalan yürütülmüştür. Dünyada yaygın olarak kullanılan bu yeni teknolojilerin ve anlayışın ülkemizde de taşkın analizlerinde kullanılması için bir örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır. Çalışma için seçilen akarsu, Fethiye'nin batısında bulunan ve son yıllarda birkaç kez taşkın olayı yaşatan Çayboğazı Deresidir. Tez çalışmalan üç ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar havzanın hidrolojik karakteristiklerinin Arc/Info Coğrafi Bilgi Sistemleri programıyla belirlenmesi, MIKE 11 HD hidrolik modeli ile derenin hidrolik özelliklerinin elde edilmesi ve son olarak MIKE 11 HD ve Arc/View programlanT ilişkilendiren bir arabirim programı olan MIKE 11 GIS kullanılarak taşkın haritalarının çıkarılmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COUPLING OF NUMERICAL MODELING AND GIS IN FLOOD ANALYSIS; ÇAYBO?AZI CASE BA?A, İpek M.Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa Usul Co-Supervisor: Prof. Dr. Ünal Sorman September 1999, 125 pages A study that couples a hydraulic model and recent technology Geographical Information Systems in order to analyse the flood behavior of a river and to generate the flood inundation maps is presented. It was aimed to bring a new understanding to flood management and to transfer a new, world wide used technology and experience to Turkey. The river selected for the study is Çayboğazı Stream near Fethiye, Turkey, which flooded the surrounding area a number of times in the past. In the analysis three main studies were carried out. Firstly obtaining the hydrological characteristics of the basin by using Geographical Information Systems software Arc/Info, secondly, analysing the hydraulics of the stream using hydraulic model, MIKE 11 HD, and finally generating the flood inundation maps using an interface program, MIKE 11 GIS between MIKE 11 and Arc/View.