Tekstil atıklarından elde edilen plakaların mekanik, termal ve akustik davranışlarının incelenmesi
Investigation of the mechanical, thermal and acoustic behaviour of plates obtained from textile wastes
- Tez No: 825116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SOLAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT KILINÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşüm, Kompozit, Tekstil Atığı, Termoset Reçine, Recycling, Composite, Textile Waste, Thermoset Resin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dünyada artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere hızla büyüyen endüstrileşme tehlikeli/tehlikesiz atık oluşumunun hızla artmasına neden olmaktadır. Bu durum, geri dönüşüm, geri kazanım ve tekrar kullanım gibi süreçlerin önemini artırmaktadır. Endüstrilerin üretim süreçleri sırasında oluşan birçok atık, hammadde olarak geri kazanılabilme, yeni ürünler üretilebilme ve katma değer sağlayabilme bakımından önemli potansiyele sahiptir. Endüstriyel faaliyet olarak oluşturduğu atık bakımından hammadde ya da yeni ürün elde edilebilme potansiyeli yüksek sektörlerden biri de tekstil sektörüdür. Tekstil sektöründe ortaya çıkan atıklar çeşitli işlemler sonucunda iplik üretiminde, farklı bir ürün eldesinde katkı hammaddesi olarak kullanılabilmektedir. Tekstil atıklarının farklı uygulamalarla yeniden kullanımları için kompozit malzeme elde edilmesi noktasında hem literatür hem de uygulamada eksiklikler bulunmaktadır. Kompozit malzemeler en az iki farklı malzemenin makro boyutlarda birleşmesiyle elde edilen yeni malzemeler ve kendini oluşturan bu malzemenin üstün özelliklerinin yeni malzemede yer aldığı ileri malzemeler olarak ifade edilmektedir. Bu malzemelerin yüksek mukavemete sahip olması ve hafif olması nedeniyle otomotiv, inşaat, spor malzemeleri gibi farklı birçok sektörde kullanım imkânları bulunmaktadır. Kompozit malzemeler çeşitli matris ve takviye elemanlarından oluşmaktadır. Kompozit mühendisliği uygulamalarında yaygın olarak termoset içerikli reçineler (epoksi, vinil ester ve polyester) kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, farklı reçine türleri ile tekstil atıkları ve ticari bir ürün olan cam elyaf malzeme kullanılarak elde edilen kompozit plakaların mekanik, termal ve akustik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, elde edilen kompozit plakaların incelenen özellikleri bakımından karşılaştırılması yapılmıştır. Buna göre, tekstil atıklarının kullanımı ile elde edilen kompozit plakaların, cam elyaf kullanılarak elde edilen plakalara göre üstünlükleri bulunmaktadır. Cam elyaf kullanılarak elde edilen kompozit plakalar ise ısıl iletkenlik alanında üstünlük göstermiştir. Buna göre, tekstil atıklarından elde edilen plakaların termal iletkenlik açısından değerlendirilebileceği, cam elyaf katkılı plakaların ise mekanik açısından kullanım potansiyeli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly growing industrialization to meet the needs of the increasing population in the world causes the formation of hazardous/non-hazardous waste to increase rapidly. This situation increases the importance of processes such as recycling, recovery and reuse. Many wastes generated during the production processes of industries have significant potential in terms of being recycled as raw materials, producing new products and providing added value. One of the sectors with a high potential to obtain raw materials or new products in terms of waste generated as an industrial activity is the textile sector. The wastes generated in the textile sector can be used as an additive raw material in yarn production as a result of various processes and in obtaining a different product. There are deficiencies in both the literature and practice at the point of obtaining composite materials for the reuse of textile wastes with different applications. Composite materials are defined as new materials obtained by combining at least two different materials in macro dimensions, and advanced materials in which the superior properties of this self-forming material take place in the new material. Due to the high strength and lightness of these materials, they are used in many different sectors such as automotive, construction and sports equipment. Composite materials consist of various matrix and reinforcement elements. Thermoset resins (epoxy, vinyl ester and polyester) are commonly used in composite engineering applications. In this thesis, the mechanical, thermal and acoustic properties of composite plates obtained by using different resin types, textile wastes and a commercial product, glass fiber material, were investigated. In addition, the obtained composite plates were compared in terms of their investigated properties. Accordingly, composite plates obtained by using textile wastes have advantages over plates obtained by using glass fiber. Composite plates obtained by using glass fiber showed superiority in the field of thermal conductivity. Accordingly, it has been determined that the plates obtained from textile wastes can be evaluated in terms of thermal conductivity, while the glass fiber reinforced plates have mechanical potential.