Modelling of spatially varied preciption records over Karasu basin
Karasu havzasında alansal yağışın modellenmesi
  1. Tez No: 82515
  2. Yazar: ZERRİN BAŞBUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ŞARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yağış modeli, Alansal Dağılım, Kriging, Detrended Kriging, Karasu Havzası. iv, Precipitation Model, Spatial Distribution, Kriging, Detrended Kriging, Karasu Basin. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Alansal yıllık ve aylık yağış dağılımının uygulanması için bu çalışma yapılmıştır. Kriging, detrended kriging, aritmetik dağılım, Tbiessen poligon yöntemi, alansal yağış dağılımım belirlemek için kullanılan metotlardır. Alansal yağış dağılımı ile ilgili metodolojisi, tüm gerekli hesaplamalar ve yöntem uygunluğunun değerlendirmesi bu çalışmanın kapsamında yer almaktadır. Türkryenin doğusunda Karasu Havzasındaki meteorolojik istasyonların yağış verileri analiz edilmiştir. Sonuç olarak, yüksekliğin, dağlık bölgelerdeki ortalama alansal yağış tahmininde önemli bir parametre olduğu bulunmuştur. Yağış istasyonlarının sayısı ve yerleşimi, alansal yağış dağılımı doğru tahmin edebilmek için önemli fektorlerdir. 3-10 km arası değşien gridlerin büyüklüğünün, yağış- yükseklik ilişkisinde etkisi yoktur, ama ortalama alansal yağışı etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
A study is carried out to present and apply recent approaches for spatial distribution of annual and seasonal precipitation. The methods which are considered for spatial distribution of precipitation are ordinary kriging, detrended kriging, arithmetical mean method and Thiessen polygon methods. A brief review of the methodology concerning spatial distribution of precipitation, all necessary computations and assessment of performance of methods are included within the scope of the study. Precipitation records of meteorological stations in Karasu Basin on Eastern Turkey are analyzed. As a result, elevation is found to be an important parameter in estimating the mean areal precipitation in mountainous region. The number and the location of the meteorologic stations are noticed to be important factors to get accurate mean precipitation distribution. The grid cell size within the range of 3~10 kilometers has no effect on the precipitation-elevation relationships but affects the determination of mean areal precipitation.