Development of a computer aided quality control software for the integration of CMM in meticum
Metucım bilgisayar tümleşik üretim sisteminde koordinat ölçme tezgahının entegrasyonu için bilgisayar destekli kalite kontrol yazılım geliştirilmesi
  1. Tez No: 82516
  2. Yazar: YUSUF BAŞIBÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Tümleşik Üretim, Koordinat Ölçme Tezgahlan, Kalite Kontrol. VI, Computer Integrated Manufacturing, Coordinate Measuring Machines, Quality Control. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz METUCEVI BİLGİSAYAR TÜMLEŞİK ÜRETİM SİSTEMİNDE KOORDİNAT ÖLÇME TEZGAHININ ENTEGRASYONU İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KALİTE KONTROL YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ Başıbüyük, Yusuf Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer ANLAĞAN Eylül 1999, 125 sayfa Bilgisayar Tümleşik Üretim (BTÜ) sistemleri, üretim akışında insanın foksiyonlarını azaltarak, bu akışta bilgisayar kontrollü bir sistemle kalitenin geliştirilmesi ve üretim hacminin artırılması amacıyla geliştirilmiştir. Bu tipte imalat sistemleri müşterinin talep ettiği kalite seviyesini yakalamak için sağlam bir kalite güvencesi sistemine gereksinim duymaktadır. Bu ihtiyaç karşısında sistem içinde oturtulmuş kalite kontrol mekanizmaları diğer üretim araçları yanında önemli bir yere sahiptir. Koordinat Ölçme Tezgahları (CMM) da tümleşik imalat sistemleri dahilinde bu mekanizmaya uygunluğu kanıtlanmış araçlardır. Koordinat Ölçme Tezgahları karmaşık iş parçalarında ölçüm süresini azaltarak verimliliğin artmasını sağlamaktadır. Bunun yanında bilgisayar kontrollü ölçme tezgahlan kullanıldığında otomatik kalite muayenesine de olanak vermektedir. Gelişmiş hassasiyetleri ve bilgisayar kontrolüne yatkın olmaları, ölçme tezgahlarının bilgisayar kontrollü imalat sistemlerinin vazgeçilmez bir unsuru olmasına yol açmıştır. Bilgisayar Tümleşik Üretim sistemleri dahilinde bu tezgahlardan en iyi verimi almak, bunların sisteme tam olarak entegre olmalarıyla mümkündür. Muayene zamanının azaltılması gibi avantaj lann elde edilebilmesiiçinde ölçüm sonuçlarının bilgisayar tarafından analiz edilmesi ve üretim akışının durumu hakkında kullanıcının hızla bilgilendirebilmesi şarttır. Bilgisayar Tümleşik Üretim sistemlerinde Koordinat Ölçme tezgahlarının kullanımının olanak sağladığı esneklik ve verim bu çalışmada anlatılan METUCEVI-IQ yazılımının geliştirilmesinin temelini oluşturmuştur. Bu yazılım genel olarak C++ yazılım dilinde geliştirilmiş, bunun yamnda bazı çevresel uygulamalar için Visual Basic dili de kullanılmıştır. Yazılım, pilot BTÜ sistemi olan METUCEvl dahilinde kalite kontrol hücre bilgisayarıyla, ölçme tezgahı ve bu tezgahın yüklenme ve boşaltılması amacıyla kullanılan endüstriyel robot arasında iletişimin kurulmasını sağlamıştır. Gerekli parça tasarım bilgilerinin sağlanması ve bu bilgiler ışığında ölçme planının hazırlanmasından sonra, geliştirilen yazılım ölçüm sonuçlarının toplanması ve gerekli karşılaştırma ve istatistiksel analizlerin otomatik olarak yapılmasına olanak vermektedir. Böylelikle geliştirilen sistem karar verme aşamasında da kalite kontrol operasyon süresini azaltmaktadır. Yine bu yazılım sayesinde -ki temel amacı budur- ölçüm analizi sonuçlarına göre iş parçasının sınıflandırılması ve kullanıcının bir sonraki adımını planlaması için gerekli bilgiler sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER AIDED QUALITY CONTROL SOFTWARE FOR THE INTEGRATION OF CMM IN METUCIM Başıbüyük, Yusuf M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer ANLAGAN September 1999, 125 pages Computer Integrated Manufacturing Systems are developed in order to reduce human interventions in manufacturing flow and thus improve quality and increase production volume by enabling the computer to host the production activities. The computer integrated manufacturing environment requires a sound quality assurance system in order to accomplish the quality level required by the customer. In scope of this need, the quality control tools embedded within these systems play the utmost importance together with the other manufacturing means. The Coordinate Measuring Machines proved such advantage for integrated manufacturing systems. Coordinate Measuring Machines provides an increase in productivity through decreasing inspection time for complex parts. They also enable automated quality inspection when computer controlled CMMs are utilized. Improved accuracy in measurements and enabling computer control in inspection, these machines are popular items of computerized manufacturing systems. For claiming the maximum benefit from these machines in Computer Integrated Manufacturing Systems, they should be integrated with the system. In order to gather the expected advantages, such as decrease in inspection time, the inspection results should also iiibe assessed by computers and a necessary action should be provided for the operator. In scope of the benefits available in utilizing CMMs in CIM systems, a software, namely METUCIM-IQ, is developed. It is written in C++ language with Visual Basic peripherals. This software enables the communication of a cell computer with the CMM and a robot for loading and unloading the CMM, within a pilot CIM system, METUCIM. Provided that the CAD data is supplied, and the inspection plan is formed through this data, the software gathers the inspection data and carry out the necessary comparation with available data and statistical operations. The automatic measurement analysis decreases the time of inspection from the decision-making point of view. Measured part is classified according to the analysis and if necessary, the next step to be taken is provided for the user.