İç mekanlarda bitkisel tasarımın temel tasarım ilkeleri açısından değerlendirilmesi: İstanbul Zorlu Alışveriş Merkezi örneği
The evaluation of herbal design in interior areas in terms of fundamental desi̇gn principles: The case of İstanbul Zorlu Shopping Center
  1. Tez No: 825263
  2. Yazar: CEREN MERCAN KAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İç Mekan, Bitkilendirme, Alışveriş Merkezi, Interior, Planting, Shopping Center
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, iç mekanlarda bitkilendirmenin önemini ve değerini ele almaktadır. İç mekan bitkilendirmesi, doğal unsurların azaldığı kentleşen ortamlarda estetik ihtiyaçları karşılamada önemli bir rol oynamaktadır. Bitkiler, yapay mekanlarda doğal tasarım unsurları olarak kullanılarak mekanları tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. İç mekan bitkilendirmesinde, doğal peyzajın iç mekana aktarılması ve mekanla bütünleşmesi önemli olmaktadır. Bitkilerin uygun kompozisyonlar ve özel tasarımlarla mekanı şekillendirici özelliği bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, iç mekan bitkilendirmesinin teknik ve estetik açıdan değerlendirilmesidir. İç mekan tasarımında kullanılacak bitkilerin yetişme koşullarının, ekolojik uygunluğunun ve görsel saksıların seçiminin iç mekan düzenlemeleri için önemli olduğu belirtilmektedir. Araştırmanın yöntem süreci, literatür çalışması, veri değerlendirmesi ve İstanbul Zorlu Center Alışveriş Merkezi'nin incelenerek değerlendirilmesini kapsamaktadır. Seçilen İstanbul Zorlu Center Alışveriş Merkezi'nin incelenmesi, iç mekan bitkilendirmesinin uygulamasının irdelenmesi ve temel tasarım ilkeleriyle olan ilişkisi vurgulanmaktadır. İncelenen örnekteki iç mekan bitkilendirmesinde temel tasarım kurallarından en az ikisine uygunluğunun bulunduğu gözlemlenmiştir. Temel tasarım kuralları, mekan içerisindeki estetiğe kattığı değer ile Zorlu Center Alışveriş Merkezi'ni metropol içerisinde tercih edilen mekan haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the importance and value of interior landscaping. Interior landscaping plays a significant role in meeting aesthetic needs in urbanized environments where natural elements are diminishing. Plants are used as natural design elements to complement and enhance artificial spaces. In interior landscaping, it is important to transfer and integrate natural landscapes into indoor spaces. Plants have the ability to shape the environment through appropriate compositions and special designs. The aim of this study is to evaluate interior landscaping from both technical and aesthetic perspectives. It emphasizes the importance of considering the growth conditions, ecological suitability, and selection of visually appealing containers for the plants used in interior design. The methodology of the research includes a literature review, data evaluation, and the assessment of Istanbul Zorlu Center Shopping Mall as a case study. The examination of Istanbul's Zorlu Center Shopping Mall emphasizes the analysis of its interior landscaping implementation and its relationship with fundamental design principles. In the examined example of interior landscaping, compliance with at least two fundamental design rules has been observed. These fundamental design rules enhance the aesthetics within the space and contribute to making Zorlu Center Shopping Mall a preferred destination within the metropolis.