Evaluation of mechanical properties of 500 hbw armor sheet after welding with different welding wires and preheating temperatures
500 hbw zirh sacinin farkli kaynak telleri ve ön ısitma sicakliklarinda kaynak sonrasi mekanik özelliklerindeki değişimi
  1. Tez No: 825265
  2. Yazar: FATİH AYKILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK YILDIZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zırh Çeliği, Mekanik Özellikler, Ön Isıtma, Kaynak, Kaynak Teli, Armor, Mechanical Properties, Preheat, Welding, Welding wire
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Zırh çelikleri, askeri araçlar, vücut zırhları ve yapısal bileşenler dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda balistik tehditlere karşı koruma sağlamada çok önemli bir rol oynamaktadır. Kaynak, zırh çelikleri için yaygın olarak kullanılan bir birleştirme tekniğidir ve gelişmiş mekanik özelliklere sahip karmaşık yapıların imalatına olanak tanır. Bununla birlikte, kaynak işlemi, kaynak parametrelerinin etkilerinin tam olarak anlaşılmasını gerektirecek şekilde, temel malzemenin mikro yapısında ve mekanik özelliklerinde önemli değişiklikler getirebilir. Bu tez, HBW 500 zırh plakasına odaklanarak, ön ısıtma sıcaklığının ve kaynak teli tipinin yüksek sertlikte zırh çeliklerinin mekanik özellikleri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, ön ısıtma sıcaklığı, kaynak teli tipi ve tokluk, sertlik ve çekme mukavemeti gibi temel mekanik özellikler arasındaki ilişkiyi kapsamlı bir deneysel analiz yoluyla araştırılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma ön ısıtma sıcaklığı ve kaynak tel tipinin yüksek sertlikteki zırh çeliği üzerindeki mekanik özellikleri nasıl etkilediğine dair anlayışımızı artırmada önemli adımlar atmıştır. Bulgular, ön ısıtma sıcaklığını dikkatlice kontrol etmek ve kaynaklı zırh yapılarındaki istenen mekanik özelliklere bağlı olarak uygun bir kaynak tel tipi seçmek gerektiğini göstermiştir.Bu araştırmadan elde edilen bulgular, zırh çelikleri için kaynak prosedürlerinin optimizasyonuna katkıda bulunacak, zorlu uygulamalarda performanslarını ve güvenilirliklerini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Armor steels play a crucial role in providing protection against ballistic threats in various applications, including military vehicles, body armors, and structural components. Welding is a widely employed joining technique for armor steels, allowing the fabrication of complex structures with enhanced mechanical properties. However, the welding process can introduce significant changes in the microstructure and mechanical properties of the base material, necessitating a thorough understanding of the effects of welding parameters. This thesis aims to investigate the influence of preheating temperature and welding wire type on the mechanical properties of high-hardness armor (HHA) steels, specifically focusing on the HBW 500 armor plate. The study explores the relationship between preheating temperature, welding wire type, and key mechanical properties such as toughness, hardness, and tensile strength through a comprehensive experimental analysis. As a result, this study has taken significant steps in enhancing our understanding of how preheating temperature and filler wire type affect the mechanical properties of high-strength armor steel. The findings have demonstrated the importance of carefully controlling the preheating temperature and selecting an appropriate filler wire type based on the desired mechanical properties in welded armor structures. The findings from this research will contribute to the optimization of welding procedures for armor steels, enhancing their performance and reliability in demanding applications.